Przeszukiwacz plików - Prośba o ocenę programu

0

Witam, jestem zapalonym programistą, który wolny czas stara się poświęcić różnym pomysłom, tym lepszym i gorszym. Ostatnimi czasy trochę zachorowałem, więc miałem czas, aby w końcu podzielić się trochę własnymi pomysłami. Programów mam kilka więc pozakładam nowe artykuły, żeby łatwiej było się do nich odnosić.
Trzecią aplikacją jaką chcę Wam przedstawić jest Kuty Searcher. Jest ona napisana z myślą o programistach często korzystających z przeszukiwania plików. Wielu z nas wykorzystuje TotalComandera, wiem, sam go używałem. Jednak otwieranie każdego pliku w nowym oknie, brak kolorowania składni, brak bookmarków, brak możliwości operowania na zbiorach wyników przesądził na tym, że postanowiłem napisać własną aplikację równie szybką, ale wyspecjalizowaną w poszukiwaniu po plikach. Dodatkowo jest moduł pomagający tym którzy korzystają z ADOStoredProców.
Wszystko wyjaśnione jest tutaj: http://programistakuty.pl/kuty-searcher/

Proszę o własne odczucia co do niego, co by się przydało w nim polepszyć, może jakieś bugi wykryliście, itp.

Zapraszam również do przejrzenia moich artykułów na tym forum, ponieważ zamierzam napisać jeszcze kilka próśb o recenzję.

Pozdrawiam

0

A w czym to lepsze od wyszukiwania np. w Eclipse?

0

A jak długo by mu zajęło przeszukanie np. całego kodu linuksa?

np. ag potrafi to zrobić w czasie
$ time ag -i realtek >/dev/null

real 0m1.047s
user 0m2.056s
sys 0m1.708s

Raczej programy konsolowe są też znacznie wygodniejsze niż rozbudowane gui gdzie trzeba sie przeklikać przez tony okienek żeby do czegokolwiek dojść.

0

Ja ten program pisałem pod wykorzystywanie w projektach gdzie program podzielony jest na warstwę serwera, klienta w osobnych dll-kach, gdzie dochodzą procedury w SQL. W delphi jest np. Grep Search, ale szuka tylko w projekcie w delphi i trzeba by wszystkie dll-ki ładować żeby znalazło. Poza tym chciałem, żeby mieć łatwiejsze wyszukiwanie wszystkich adostoredproc-ów, datasetprovider-ów, clientdataset-ów podając tylko nazwę procedury SQL. Jest to mi potrzebne w pracy więc sobie napisałem. Dodatkowo możliwość operowania na wynikach jak na zbiorach danych z możliwością sumowania itp. Tworzenie i zapamiętywanie w zakłądkach ostatnich wyszukiwań, zapisywanie wyszukiwań. Nie używam Eclipse więc nie wiem jak tam jest to rozwiązane, ale używałem TotalComander-a i brakowało mi tych możliwości, więc napisałem dla siebie coś takiego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1