Pokoj sterowany z kompa

2003-05-03 11:57
0

Do napisania tego tematu zainspirowal mnie Dryobates swoim postem w temacie o programowaniu pralki.

Otoz czego urzyc (nietylko od strony programowej) zeby zrobic sobie "pokoj sterowny z kompa". Chodzi o to zeby pod USB podlonczyc siec stworzonych przez siebie urzadzen ktore beda mialy za zadanie "kierowac" roznymi czesciami pokoju. Mam tu na mysli wlanczanie swiatla, otwieranie okna oraz wspomniane przez Dry otwieranie drzwi oraz wiele innych rzeczy.

Na pierwszy rzut oka moze sie to wydac conajmniej dziwne ale jak sie tak zastanowic to byla by to fajna sprawa. Niemusial bys nawet wstawac od kompa zeby sobie zgasic swiatlo, otworzyc okno etc.

Jestem pewien ze nieobejdzie sie bez Assemblera i tworzenia prostych robotow. Zapewne przyda sie tez wiedza z Bolean Algebra (niepotrafie przetlumaczyc).

Czekam na pomysly i wypowiedzi na ten temat.

Pozostało 580 znaków

2003-06-18 13:27
0

Te dwa układy nie różnią się działaniem. Elektroniką interesowałem się dawno, więc nie pamiętam już, co te literki oznaczały, ale albo jest różnica w producencie, albo może też to być oznaczenie różnej szybkości działania tych układów. W każdym razie i jeden i drugi powinny działać.

Pozostało 580 znaków

2003-06-18 23:27
0

http://www.nikomp.com.pl/OP/U01.htm - krotki opis tych ukladuf
miales racje - po prostu przyspiesznie dzialania.

a pisze ktos mail'a do autora?
Tomasz Hrycuniak
[email protected]


What the f**k is this world running to?

Pozostało 580 znaków

2003-06-23 02:12
0

gdyby kogoś interesowało rozszerzenie sobie portu równoległego i podpięcie dużej liczby urządzonek pod jeden komp , to polecam układ 8255 dzieki niemu mozemy posterowac sobie 24 urzadzeniami naraz, a jak ktos chce wiecej to nie ma sprawy np wykorzystuje sobie 3 x uklad 8255 pierwszy z nich sluzy do sterowania dwoma nastepnymi i macie 48 urzadzen. oczywiscie mozna tak w nieskonczonosc, co do programowania to LPT mozna obslugiwac bezposrednio w c bez uzycia asemblera , wystarczy otworzyc tylko port LPT np
FILE* stream;
if((stream=fopen("LPT1","wb"))!=NULL){
....................
fclose(stream);
}


Ale widzia

Pozostało 580 znaków

2003-06-23 23:12
0

wlasnie zlozylem ten uklad z chipa 2/2002 i jest malutki problem
po wylaczeniu zasilania - zapala\ja sie wszystkie diody tzn zalaczaja sie wszystkie wyjscia! co z tego? gdy bedzie np awaria zasilania pozniej zalacza sie wszystkie wyjscia - czyli i de do szkoly w tym czasie jest awaria lub nawet chwilowy zanik napiecia i... pol dnia swieci sie swiatlo w pokoju.

jest mozliwosc uniniecia tego? ja wymyslilem cos takiego - zasilanie z baterii - uklad zaly czas dziala na zasilaczu a w przypadku zaniku napiecia w sieci plynnie przechodzi na baterie tylko ze do baterii nie podlaczam przekaznikuf:
skad baterie 12V (nie bede trzymal w pokoju akumulatora ani bawil sie w laczenie 9 baterii 1,5 V
po drugie po co przekazniki gdy nie ma zasilania z sieci:)
uklad pobiera okolo 15 mA wiec nie jest to tak duzo

gdzies kiedys widzialem taki schemat jak poszukam to dam znac

chyba ze ktos ma lepsze pomysly

a masz jakis kompletny schemat pod uklad 8255??
slij na maila: [email protected]


What the f**k is this world running to?

Pozostało 580 znaków

2003-06-25 09:04
0

tutaj znalazłem sposób podłaczenia do pcta nawet z płytkami ale pewnie wiekszość i tak to zrobi na pajączku
http://jap.hu/electronic/c64pio.html
a tu jest jakis opis (oczywiscie w language)
http://www.wenzel.com/pdffiles/24line.pdf
ale jak bede mial troche czasu xzytaj (za 3 tygodnie) to postaram sie opisac dokładnie jak to zrobic i dodac jakis maly przykładowy programik


Ale widzia

Pozostało 580 znaków

2003-06-25 10:32
0

[..]jest malutki problem po wylaczeniu zasilania - zapalaja sie wszystkie diody tzn zalaczaja sie wszystkie wyjscia!

A próbowałeś brutalnie wyłączyć kompa, np. przez odcięcie zasilania? Myslę, że wtedy będzie ok. Wydaje mi się, że to nie sprawa samego układu, ale sprawa kompa, więc zasilanie bateryjne nic nie da. Po prostu przy uruchamianiu i wyłączaniu, komp wysyła na porty jakieś różne wartości.

Pozostało 580 znaków

2003-06-25 10:57
pq
0

Po prostu przy uruchamianiu i wyłączaniu, komp wysyła na porty jakieś różne wartości.

Potwierdzam, mam urządzenia podłączane pod LPT i przy włączaniu kompa ruszają się. Chyba potrzebny UPS.


"Ecie pecie - odparłem. - Wiadomo, że wszystkiemu winien komputer. Ten brzydal!" (Lem)

Pozostało 580 znaków

2003-06-25 15:11
0

<font color="green">Po prostu przy uruchamianiu i wyłączaniu, komp wysyła na porty jakieś różne wartości. </span>

na pewno sie tak dzieke i jedynym zabezpieczeniem jest zastosowanie zatrzasku , komputer po wlaczeniu nie ma ustawionych jeszcze wartosci na porcie wiec moze sie tam znajdowac cokolwiek, i o ile mi wiadomo to on gdy testuje różne rzeczy na płycie między innymi LPT to ustawia tam jedynki
co prawda to jest tylko dumanie , ale tak chyba jest,
i wydaje mi sie bo nie jestem tego pewien ze na wyjsciach LPT sa negatory tak by zabezpieczaly reszte kompa przed spaleniem , i to moze powodowac stan wysoki na poczatku po wlaczeniu kompa, gdyz wtedy jeszcze moze przed negatorem byc stan niski co powoduje wysoki za nim tzn na wyjsciu LPT .
aby to ominac wydaj mi sie ze mozna by zastosowac jakis zatrzask ,tak by pojawienie sie stanów na wyjsciu nie było [przypadkowe
wtedy trzeba ustawic stany na wyjsciu a potem zmienic stan na wejsciu clk przy ustawinoym odpowiednim stanie na wejsciu RW


Ale widzia

Pozostało 580 znaków

2003-06-25 20:15
0

No właśnie, te wartości przy uruchamianiu kompa są po to, aby przetestować port. Najpierw wysyła się jakąś liczbę, potem odczytuje się ją i sprawdza, czy jest ta sama. Nie wiem natomiast czemu ma służyć rzucanie wartości na port podczas wyłączania kompa.

Pozostało 580 znaków

2003-06-26 00:03
0

gdyby kogoś interesowało rozszerzenie sobie portu równoległego i podpięcie dużej liczby urządzonek pod jeden komp , to polecam układ 8255 dzieki niemu mozemy posterowac sobie 24 urzadzeniami naraz

No to jak za mało te 24/48 to może 74154?? (4bit na 1 z 16) jak połączysz odpowiednio to możesz mieć nawet (16 wyjść do Enablowania układu ,a karzdy układ 16 wyjść co daje:) 16 (układów) * 16 (wyjść) = 256

[dopisane]

Nie wiem natomiast czemu ma służyć rzucanie wartości na port podczas wyłączania kompa.

Wiesz chyba do czego M$ jest zdolny (i nie przewidzisz co się z komputerm stanie za 1 min)


VC#,FB,MSSQL,Lazarus,PostgreSQL,MySQL,PHP,JS ,a Delphi NIEEEEEE :P

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0