Tworzenie testów automatycznych w Selenium IDE przez nie-programistę

0

Jakie macie doświadczenia z szkoleniem testerów manualnych bez żadnych umiejętności programistycznych w tworzeniu testów automatycznych w oparciu o np. Selenium IDE.

Czy po przetarciu szlaku i zaopatrzeniu ich w różnego rodzaju code sampli to przyklejania (np. ustaw datę aktualna + 5 h) potrafią bez dużego obciążenia programistów sami je rozwijać?

Czy znacie jakiś dobry kurs online dla tego typu osób?

Czy może jakieś inna narzędzie typu Selenium IDE byście polecili?

1

Selenium IDE to zła droga, pełna wypaczeń, zboczenie jedym słowem.
Generalnie to co chcesz zrobić to dostarczyć framework nad selenium z wzrocami page object, inspektorami (takie małe page object dla kontrolek z metodami typu selectDate, uploadFile itp.) i assercjami.
To powinno sprawić że testerzy będą pracować na wyższej warstwie abstrakcji i umijętności design'u kodu nie będą potrzebne - wystarczy zwykłe proceduralne programowanie.

Dlaczego IDE to zło: wygenerowane selektory CSS będą bardzo specyficzne i powstaną tzw. kruche/łamliwe testy.

</moja_opinia>

Inne warte sprawdzenia podejście to BDD i żeby pisali w jakimś pół naturalnym języku, no ja tego nie lubię. Framework: Robot Framework.

0
0xmarcin napisał(a):

Generalnie to co chcesz zrobić to dostarczyć framework nad selenium z wzrocami page object, inspektorami (takie małe page object dla kontrolek z metodami typu selectDate, uploadFile itp.) i assercjami.
To powinno sprawić że testerzy będą pracować na wyższej warstwie abstrakcji i umijętności design'u kodu nie będą potrzebne - wystarczy zwykłe proceduralne programowanie.

Jeśli to są jeszcze nie programujący testerzy to na początku jest potrzebne dużo pomocy programistów żeby stworzyć taki framework. Potem trochę mniej przy utrzymaniu, ale ejst to o wiele lepsze niż trzymanie sampli do przeklejania

Inne warte sprawdzenia podejście to BDD i żeby pisali w jakimś pół naturalnym języku, no ja tego nie lubię. Framework: Robot Framework.

Jeśli to mają być testy webu to dla Javy jest framework Cucumber (inne języki oczywiście mają swoje rozwiązania), gdzie testerzy piszą scenariusze w języku Gherkin (Given-When-Then). No ale te metody potem i tak ktoś musi zaprogramować. Jak tester nie umie to będzie to programista. BTW IHMO kod wychodzący z Cucumber jest strasznie rozwlekły, a nietechniczny biznes nie chce czytać Gherkina więc to się średnio przydaje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1