Biblioteki boost – kilka pytań

0

Inteligentne wskaźniki, wątki, wyrażenia regularne, biblioteka algorithm oraz inne rzeczy dostępne w standardzie C++11 pochodzą z bibliotek boost tak? One zostały włączone w ten standard i można ich używać bez żadnych dodatkowych instalacji teraz? To są te same biblioteki? Przed standardem 11 też były, ale była potrzeba ich instalacji czy jak to wygląda?

shared_ptr and weak_ptr are part of the C++ standard since its 2011 iteration.

Z dokumentacji boost wynika, że te powyższe są tymi ze standardu 11 w takim razie, ale cała reszta? Bo jak czytam trochę o tym to już się gubię.

1

To są te same biblioteki?

Nie, nie są. Kilka rzeczy z Boosta trafiło do standardu, ale jako std:: a nie boost:: więc jeśli chcesz się pozbyć elementów Boosta i używać standardu, to trzeba kod przerobić.
Mogą być też zmiany funkcjonalne, nie tylko w nazwie namespace'a.

0

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że są pod std, a nie boost, ale chodzi mi czy pod względem kodu to jest to samo. Dużo rzeczy z boosta trafiło do standardu? Np te wymienione przeze mnie w temacie?

0
Aagfaf napisał(a):

czy pod względem kodu to jest to samo.

Nie zawsze nie do końca.

Dużo rzeczy z boosta trafiło do standardu?

Zależy ile to dla ciebie dużo. Boost jest ogromną biblioteką (a właściwie zestawem bibliotek) więc to jest jakiś promil całego Boosta.

0

Chodzi mi o te takie ważniejsze rzeczy ze standardu 11, te co wyżej wymieniłem, a także te z 14 np make_unique. Czy po prostu do standardu trafiło z 5 rzeczy czy np 50 i jeśli wiadomo to które. Bo jak o tym czytam to ciężko mi się w tym połapać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1