Wyciąganie danych do Label za pomocą LINQ i EntityFramework

0

Cześć.

Zacząłem ogarniać EnityFramework i LINQ lecz natrafiłem na pewien błąd. Mam skonfigurowaną bazę danych z 4 tabelami.

Chciałbym z jednej z nich(AUTOMAT_MATERIAL) wyciągnąć pewne informację dotyczące materriału (ile było braków przez 90 dni, jaka ilość była sprzedana przez 90 dni i takie tam inne).

Mam utworzony context i wszysktie inne modele za pomocą ENTITY FRAMEWORK, mój DBcontext nosi nazwę ENITYData.

Mam pewien problem z wyciągnięciem danych. Wyskakuje mi błąd przy debuggowaniu:

System.ArgumentException: „Nie można odnaleźć określonego dostawcy magazynu w konfiguracji lub jest on nieprawidłowy.”

Metoda prywartna która za pomocą dwukliku przejmuje dane z DataGridView odnośnie materiału i odbiorcy.

Chciałbym aby na podstawie nr materiału mógłbym z bazy wyciągnąć informacje na temat powiedzmy (Material,Ilość90dni,Braki90dni)

Następnie chciałbym na podstawie tych danych przekazywać je do labela który będzie mi wyświetlał dane na podstawie zapytania.

Poniżej metoda którą napisałem. Proszę o pomoc oraz wyjaśnienie czego dotyczy błąd i czego ewentualnie muszę się nauczyć aby tego błędu nie powielać.


private void dataGridView2_MouseDoubleClick(object sender, MouseEventArgs e)
        {
            int numer = Convert.ToInt32(dataGridView2.CurrentRow.Index);

           string odbiorca  =  dataGridView2.Rows[numer].Cells[0].Value.ToString();
            string material = dataGridView2.Rows[numer].Cells[1].Value.ToString();

            using (var context = new EnityData())
            {
                var materials = context._AUTOMAT_MATERIAL.Where(t => t.MATERIAL == material).Select(x => new AUTOMAT_MATERIAL { MATERIAL = x.MATERIAL, Ilosc90dni = x.Ilosc90dni, BRAKI90 = x.BRAKI90 }).ToList();
                currSeglbl.Text = materials.Select(x => x.MATERIAL).ToString();
            }
}

0

Jaka baza danych? Jaki ConnectionString?

Ogólnie problem polega na tym, że .NET nie może znaleźć biblioteki do obsługi twojej skonfigurowanej bazy danych.
Usuń polski pakiet językowy, abyś miał błędy po angielsku, będzie ci w przyszłości znacznie łatwiej szukać w Google ;)

0

Baza to Oracle.

Connection string


  <connectionStrings>
    <add name="Pricing.Properties.Settings.ConnectionString" connectionString="DATA SOURCE=DBOLAP;PASSWORD=DWS1;PERSIST SECURITY INFO=True;USER ID=DWS1;Password=DWS1" providerName="Oracle.ManagedDataAccess.Client" />

  <add name="EnityData" connectionString="metadata=res://*/Model.Model1.csdl|res://*/Model.Model1.ssdl|res://*/Model.Model1.msl;provider=Oracle.ManagedDataAccess.Client;provider connection string="DATA SOURCE=DBOLAP;PASSWORD=*;PERSIST SECURITY INFO=True;USER ID=*"" providerName="System.Data.EntityClient" />

  </connectionStrings>
0

Nie podoba mi się, że masz zagnieżdżone cudzysłowy w twoim ConnectionString - XML na to nie pozwala, więc może tutaj się coś sypie? Zmień wewnętrzne cudzysłowy na &quot;.

0

To wszystko wygenerowane przez EntityFramework.
"Teoretycznie" powinno byc ok.

Znalazlem w googlach problem zwiazany z plikiem app.config. Staram sie zrozumiec problem ale na razie ciezko o rozwiazanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1