Rozbudowany kod w kontrolerze - gdzie?

0

Jak rozumiem w kontrolerze ma by kod, który pobiera kod z Service i wysyła go do Views. A przy zapisywaniu pobiera dane z $_POST / $_GET przetwarza i zapisuje. Teraz pytanie co wtedy kiedy kontroler wykonuje 20 linijek kodu do wykonania save obiektu (np. przetwarzanie jsonów itp)? Czy ta logika parsowania requestu powinna być w kontrolerze? A co jeśli będzie użyta kilkukrotnie? Gdzie więc powinna być?

0

A to frameworki w Javie w 2018 roku wymagają ręcznego parsowania requestów? Nie ma do tego gotowych mechanizmów?

0
somekind napisał(a):

A to frameworki w Javie w 2018 roku wymagają ręcznego parsowania requestów? Nie ma do tego gotowych mechanizmów?

zakładamy ze to stary projekt

0
juniorjavadev napisał(a):
somekind napisał(a):

A to frameworki w Javie w 2018 roku wymagają ręcznego parsowania requestów? Nie ma do tego gotowych mechanizmów?

zakładamy ze to stary projekt

7 lat, ale czy to coś zmienia? mam nie swój projekt, który chce lekko przerobić w miarę nie robiąc nowych błedów.

0

Nadal średnio wierzę, żeby i 7 lat temu frameworki nie bindowały danych z requestów do obiektów same. Może jakbyś podał nazwę technologii, to ktoś by Ci pomógł.

0
somekind napisał(a):

Nadal średnio wierzę, żeby i 7 lat temu frameworki nie bindowały danych z requestów do obiektów same. Może jakbyś podał nazwę technologii, to ktoś by Ci pomógł.

J2EE

chodzi o generalne pytanie. Gdzie umieścić kod który powiela się w kontrolerach? A może odpowiedź brzmi: kod nie powinien się powielać w kontrolerach? :)

To załózmy inny przypadek. Jest sobie działający system. Ma kontroler X, który ma jakąś logikę... załózmy ze chcemy ten kontroller nadpisać. Przy okazji możemy zrefaktoryzować główny kontroller. Gdzie wrzucić ten kod aby w każdej akcji nie powielać po kilkadziesiąt linijek?

0

Kod nie powinien powielać się nigdzie. :)

Jeśli kod ma mieć funkcję pomocniczą dla głównego kodu - czyli jak w Twoim przypadku wyciąganie danych z requestu i tworzenie z nich obiektu, to umieściłbym go w oddzielnej klasie.
Ale najpierw, tak jak już pisałem, to sprawdziłbym czy takiego kodu nie ma w używanym frameworku, bo dziwne, żeby czegoś tak podstawowego nie było.

0
somekind napisał(a):

Kod nie powinien powielać się nigdzie. :)

Jeśli kod ma mieć funkcję pomocniczą dla głównego kodu - czyli jak w Twoim przypadku wyciąganie danych z requestu i tworzenie z nich obiektu, to umieściłbym go w oddzielnej klasie.
Ale najpierw, tak jak już pisałem, to sprawdziłbym czy takiego kodu nie ma w używanym frameworku, bo dziwne, żeby czegoś tak podstawowego nie było.

A jakbyś nazwał taką klasę albo w jakim namespace byś ją umieścil?

0
juniorjavadev napisał(a):

J2EE

Dzwine... 7 lat temu, J2EE (ostatnie wydanie J2EE to rok 2003), Parsowanie requestów? , $_POST, $_GET (jakaś ukryta opcja PHPowska?? ).

Zasadniczo parsowanie JSONów to jackson faster xml robi i 15 innych bibliotek. A w platformę JavaEE jest to wbudowane (jax-rs).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1