Tablica dwuwymiarowa

0

Hej.
Mam takie zadanie
Wypisać kolejne liczby całkowite z przedziału od a do b w porządku rosnącym. Np. dla danych: 2 6 poprawną odpowiedzią jest: 2 3 4 5 6. Obliczenia powtórzyć dla n zestawów danych, z których każdy zawiera dwie wartości: a i b.
Wytyczne mają być takie:
jeżeli poda się liczby 4 i 1 wynik ma być podawany 4 3 2 1- taki warunek już zrobiłem.
zadanie muszę zrobić na tablicach z tego względu, że podaje np. 3 zestawy wpisuje kolejno dane wyjsciowe dla zakresów i po wpisaniu wszystkich liczb dla zestawów musi mi się wyświetlić wynik w postaci zakresów.

Tylko że przy moim aktualnym zaawansowaniu programistycznym te zakresy wyświetlają mi się od razu po wpisaniu liczb dla danego zestawu nie wiem jak kto zrobić by było jak wyżej wspomniałem proszę o jakąś pomoc
Ps. nie wiem czy dobrze zrobiłem te tablice jestem średnio początkujący :)

#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
	int ilosc;
	int p1[100][100];
	cout << endl << "Liczba zestawow od 1 do 100" << endl;
	cin >> ilosc;
	for (int i = 1; i <= ilosc; i++)
	{
		cout << endl << "Podaj pierwsza liczbe zakresu" << endl;
		cin >> p1[1][1];
		cout << endl << "Podaj druga liczbe zakresu" << endl;
		cin >> p1[2][1];
		for (int i = p1[1][1]; i >= p1[2][1]; i--)
			cout << i << " ";
		for (int i = p1[1][1]; i <= p1[2][1]; i++)
			cout << i << " ";


	}
	

		system("pause");
} 
1

Nie potrzebujesz tu tablicy dwuwymiarowej, tylko tablicy struktur zawierających 2 elementy (początek i koniec).

0
kq napisał(a):

Nie potrzebujesz tu tablicy dwuwymiarowej, tylko tablicy struktur zawierających 2 elementy (początek i koniec).
w takim razie musze sie doinformować co to takiego :P

0

Nie ma potrzeby trzymać wszystkich liczb w dużej tablicy, bo wystarczy mieć tablicę o rozmiarze n*2.
Pobierasz od usera n i alokujesz niezbędną pamięć.
Później korzystasz z tych danych jako wartości granicznych wypisywanych zakresów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1