Wczytywanie z klawiatury n liczb

2017-11-26 22:49

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Witam
Mam zadanie gdzie muszę wczytać z klawiatury n liczb całkowitych a potem muszę je posortować. Wiem jak je posortować i wiem jak wprowadzić n liczb za pomocą Random. Nie mam pojęcia co napisać żebym mogła z klawiatury wpisać wielkość tablicy a potem wpisać tyle liczb ile trzeba.
Proszę o pomoc w internecie też nie mogę tego znaleźć.

Nie rozumiem, wczytujesz liczby z klawiatury czy losujesz je?? - kmph 2017-11-26 23:00
Wczytuje je. Umiem losować ale nie umiem wczytać. - Carminlena 2017-11-26 23:05

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 22:55

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 17 godzin temu

1
int n;
Scanner input = new Scanner(System.in);
n = input.nextInt();
int[] tablica = new int[n];

Chyba o to Ci chodziło?
Jeżeli chodzi o wpisanie liczb do tablicy, to możesz to zrobić chociażby za pomocą pętli for :)

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 23:03

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Tak i teraz n to będzie długość tablicy i załóżmy że wpiszemy 10 jako długość to co mam zrobić żeby można było wpisać te n liczb z klawiatury?
Bo normalnie jak wpisuje z klawiatury to używam

int n = input.nextInt();

Ale co zrobić żeby można było n razy wpisać te liczby?
Napisałam zwykłą pętle:

for (int i = 0; i < tablica.length; i++) {

Ale coś tam trzeb wstawić jeszcze żeby było n liczb ale nie mam pojęcia co

edytowany 4x, ostatnio: furious programming, 2017-11-26 23:10

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 23:05

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 17 godzin temu

for(int i =0; i< tablica.length;i++)
{
tablica[i] =  input.nextInt();
}

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 23:11

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Dziękuję!! Mój kod wygląda teraz tak:

public class Tablica {
    public static void main(String[] args) {
        Scanner input = new Scanner(System.in);
        System.out.println("Wprowadz ilosc elementow");
        int n = input.nextInt();
        int[] tablica = new int[n];
        System.out.println("Wprowadz elementy");

        for (int i = 0; i < tablica.length; i++) {
            tablica[i] = input.nextInt();
            System.out.println("Numer elementu \t Wartosc");
            System.out.println(i + "\t" + "\t" + "\t" + "\t" + tablica[i]);

        }

    }
}

I gdy wpisuje liczby od razu po każdej liczbie wypisuje mi numer elementu i wartość. Gdy wystawiam polecenie drukuj wartości poza pętle wtedy nie rozpoznaje mi "i" oraz "tablica[i]". Czy mogę na to coś poradzić?

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-11-26 23:12

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 23:20

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 17 godzin temu

1

Stwórz drugą pętle for, za pomocą której będziesz wypisywała te wartości.
Czyli w pierwszej pobierasz, w drugiej wypisujesz.

edytowany 1x, ostatnio: jajko1233, 2017-11-26 23:20

Pozostało 580 znaków

2017-11-26 23:29

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Wszystko działa dziękuję bardzo!!

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0