generator losowy a sumowanie ilości wystąpień pewnego elementu w x losowaniach

0
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;
int ile;

int main()
{
    cout << "Prosze wprowadzic liczbe losowan" << endl;
    cin >> ile;
    cout <<endl<<endl;

    srand( time( 0 ) );

    for(int x=0;x<ile;x++){
        int r = rand() %2;

        if( r == 1 ) {
            cout << r << "        " << "wygrales" << endl;
        }

        else {
            cout << r << "        " << "przegrales" << endl;
        }

    }


     cout<<endl<<"           "<<"STATYSTYKI:"<<endl;
     cout<<"           "<<"Ilosc wygranych:"<<endl;
}

Program losuje spomiędzy 2 liczb. Ilość losowań podaje użytkownik. Pragnę go napisać aby wskazana była liczba wystąpień wygranych lecz napotykam na trudności. Jestem pełen nadzieji że ktoś mi pomoże.

Dziękuję

0

Dlaczego ile jest zmienną globalną?

Dodaj nową zmienną do zliczania wygranych, inkrementuj ją w razie wygranej i potem wypisz.

Przy okazji: https://dsp.krzaq.cc/post/180/nie-uzywaj-rand-cxx-ma-random/

0

no właśnie nie wiem jak dodać nową zmienną.
ja jestem na zbyt niskim poziomie aby orientować się w zmiennych globalnych

0

A jak dodałeś ile?

0

ale ja nie potrafie powiazac wyniku z losowania 0 lub 1 ze zmienna.

0
cout << "Wybrales losowanie " << ile << " razy" << endl;
0
kq napisał(a):
cout << "Wybrales losowanie " << ile << " razy" << endl;

no ale ile odpowiada do liczby wszystkich losowań, jak zatem wyszczególnić wylosowane 1-dynki.?

1

Dodaj nową zmienną tak jak opisałem to powyżej, pisałeś, że nie wiesz jak wypisać wartość zmiennej - pokazałem jak.

        if( r == 1 ) {
            // TUTAJ ZWIEKSZASZ LICZBE WYGRANYCH
            cout << r << "        " << "wygrales" << endl;
        }
0

Nie zostałem dobrze zrozumiany.

dodaje nową zmienna. musze ją połączyć z wynikiem losowania r==1.
Nie wiem jak to zrobić.

Kiedy będę miał taką zmienną to sobie poradze.

0

Dziękuję za poświęcony mi czas. Dalej nie rozumiem. Chcę napisać prosty program, którego potrzebuję. Nie mam czasu na półroczny kurs c++, Pan myśli w kategoriach programisty, a ja w kategoriach "na skróty".

Dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam

0
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
 
using namespace std;
 
int main()
{
    int ile, wygranych = 0;
    cout << "Prosze wprowadzic liczbe losowan" << endl;
    cin >> ile;
    cout <<endl<<endl;
 
    srand( time( 0 ) );
 
    for(int x=0;x<ile;x++){
        int r = rand() %2;
 
        if( r == 1 ) {
            wygranych++;
            cout << r << "        " << "wygrales" << endl;
        }
 
        else {
            cout << r << "        " << "przegrales" << endl;
        }
 
    }
 
     cout<<endl<<"           "<<"STATYSTYKI:"<<endl;
     cout<<"           "<<"Ilosc wygranych:"<< wygranych << endl;
}

T_T

0

Bardzo dziękuję. Orientuje się, że to proste i logiczne chociaż na początku przysparza problemy. Jestem samoukiem. Z Pana pomocą to milowy krok naprzód w moich umiejętnościach programowania.

Bardzo, bardzo dziękuję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1