Jak uzyskać ścieżkę pliku przy użyciu nazwy pliku?

0

Witam. Chciałbym uzyskać ścieżkę do pliku (w tym przypadku C:\Users\IBM\Desktop) przy użyciu jego nazwy (np. plan.png) . Próbowałem korzystać z klas File oraz Path jednak po podaniu w stringu nazwy pliku uzyskiwałem ścieżkę z visualStudio/debug ... . Z góry dziękuję za pomoc.

1

ale co ma nazwa pliku do jego ścieżki? Przecież plik z tą samą nazwą może być w wielu miejscach. Jedynie co możesz zrobić to przeszukać CAŁY dysk w poszukiwaniu konkretnej nazwy pliku.

0

ok i wtedy dam rade odczytac jego konkretna sciezke? Prosiłbym o wskazówkę jak to zrobić.

0

ale wiesz, że to zły pomysł? Napisz może KONKRETNIE co chcesz osiągnąć

0

Jeżeli mimo wszystko byś chciał, to tutaj jest wyczerpująca odpowiedź:

https://stackoverflow.com/questions/674479/how-do-i-get-the-directory-from-a-files-full-path

a tu więcej informacji: http://bfy.tw/EtTh

0

Chciałem zrobić bardzo prostą przeglądarke zdjęć ,w której po prostu wpisywałbym nazwe pliku np. do textboxa i ten właśnie plik otwierałby się w pictureboxie.

0
Sarrus napisał(a):

Jeżeli mimo wszystko byś chciał, to tutaj jest wyczerpująca odpowiedź:

https://stackoverflow.com/questions/674479/how-do-i-get-the-directory-from-a-files-full-path

a tu więcej informacji: http://bfy.tw/EtTh

sorki za post pod postem. W twoim rozwiazaniu ze stackoverflow musze podać calą ścieżkę mi zalezy na podaniu samej nazwy pliku w tym przypadku myfile.bat

0

a nie prościej zrobić katalog ze zdjęciami? np C:/pictures i wtedy jak wyszukujesz nazwy z textboxa dodajesz przed nazwą ścieżkę do Twojego katalogu ze zdjęciami. W ten sposób wyszukasz zdjęcia po nazwie i będzie wszystko w jednym miejscu, a nie szukanie po całym dysku.

0
qblacksheep napisał(a):

a nie prościej zrobić katalog ze zdjęciami? np C:/pictures i wtedy jak wyszukujesz nazwy z textboxa dodajesz przed nazwą ścieżkę do Twojego katalogu ze zdjęciami. W ten sposób wyszukasz zdjęcia po nazwie i będzie wszystko w jednym miejscu, a nie szukanie po całym dysku.

Chciałem żeby ta przeglądarka była bardziej uniwersalna, ale fakt to nie jest zły pomysł. A jezeli chciałbym wyszukiwać pliki po całym dysku ,z jakiej klasy korzystac?

0

od momentu jak wpiszesz nazwę pliku do momentu jego teoretycznego znalezienia (bo wcale taki plik istnieć na dysku nie musi) minie tyle czasu, że ten, który by miał ten program używać da sobie z nim spokój. Jak już to możesz pokazywać wszystkie (lub określone typy plików) z wybranego przez usera katalogu - będzie i sensowniej i znacznie szybciej

0
abrakadaber napisał(a):

od momentu jak wpiszesz nazwę pliku do momentu jego teoretycznego znalezienia (bo wcale taki plik istnieć na dysku nie musi) minie tyle czasu, że ten, który by miał ten program używać da sobie z nim spokój. Jak już to możesz pokazywać wszystkie (lub określone typy plików) z wybranego przez usera katalogu - będzie i sensowniej i znacznie szybciej

ok rozumiem.W tym celu posłuży mi klasa directory??

0
Trzeźwy Samiec napisał(a):
abrakadaber napisał(a):

od momentu jak wpiszesz nazwę pliku do momentu jego teoretycznego znalezienia (bo wcale taki plik istnieć na dysku nie musi) minie tyle czasu, że ten, który by miał ten program używać da sobie z nim spokój. Jak już to możesz pokazywać wszystkie (lub określone typy plików) z wybranego przez usera katalogu - będzie i sensowniej i znacznie szybciej

ok rozumiem.W tym celu posłuży mi klasa directory??

Zależy jak pobierasz dane od użytkownika. Najlepiej skorzystaj z kontrolki FolderBrowserDialog.
np.
screenshot-20171107133513.png

Później w programie pobierzesz ścieżkę po naciśnięciu buttona.
```csharp
private void bTarget1_Click(object sender, RoutedEventArgs e)
{
if (fbd.ShowDialog() == System.Windows.Forms.DialogResult.OK) target = fbd.SelectedPath;
}

0

ok ,dziękuje bardzo za pomoc;) pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1