Jak ustawic sobie 3 srowdowiska w SVN ?

0

Chce sobie zropbic testowy sprawdzian. Mianowicie mam applikacje internetowa w katalogu

/var/www/moja_aplikacja/

W tej aplikacji sa pliki index.php i inne. Dostep do strony jest z lokalnego adresu ale ustawilem sobie vhosta i mam

aplikacja.abc

dzieki temu wchodzac na ten adres otwiera mi sie moja strona. Chcialbym by ta strona byla jako PRODUKCYJNA
Nastepnie chcialem dodac adresy

rc.aplikacja.abc
test.aplikacja.abc

Jak to polaczyc z repozytorium SVN ? powinny byc 3 repozytoria dla kazdego oddzielne ? czy to sie robi jednym ?

0

Jedno repozytorium, w TeamCity czy co tam masz do deploymentu wybierasz na jakie środowisko chcesz wdrożyć.

0

a jak to wyszukac w sieci zeby jakis przyklad byl czy cos.

0
  1. Który serwer www?
  2. Który OS?
  3. Czy czytałeś o wirtualnych hostach?
  4. Jaki język programowania?
  5. Czy szukałeś "{język-programowania} deployment from svn"? Np:
    https://www.slideshare.net/lornajane/php-deployment-with-svn
0
  1. wlasny serwer
  2. Debian9
  3. tak
  4. php
  5. nie
0
somekind napisał(a):

Jedno repozytorium, w TeamCity czy co tam masz do deploymentu wybierasz na jakie środowisko chcesz wdrożyć.

Nie wiem czy dobrze sie wyrazilem bo nie ejstem w tym temacie obezznany.
Chodzi mi o to ze przykaladowo jest nas trojka. Ja, Ty ktory to czytasz i zosia samosia.
Mamy repozytorium w niem jest TRUNK gdzie jest zawsze najnowszy produkt. Teraz ja robie sobie brancha z tego trunka
na lokalny komp i dlubie przy kodzie. Jak juz zrobie co mam zrobic i ktos to zatwierdzi to wchodze na trunka i mertguje
swojego brancza. TA DAAAM

Tylko czy ten TRUNK mam traktowac jako srodowisko PROD czy jako RC ?

Jesli np chcialbym miec adresy
moj_projekt.pl
rc.moj_projket.pl
test.moj_projekt.pl

Chodzi mi teraz o to jak zrobic zeby po otworzeniu swojej galezi idokonaniu zmian i daniu svn commit zmiany pojawili sie na test.moj_projekt.pl
Czy kazdy powinein miec lokalnie swoje srodowisko testowe ?
Czy ndac oddzielne repozytoria dla test rc i prod i dokonywac zmian Od razu na trunku w testowym repo ? a jesli ok to przeniose to na rc i po testach dam na PROD ?
ma to sens ? czy namieszalem zupelnie ?

0

Ja bym zrobił to tak, że zestawiłbym środowisko Continous Deployment, które pozwala wrzucić dowolną rewizję z dowolnego brancha na dowolne środowisko.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1