MySQL – jak wyłączyć zwracanie uwagi na wielkość liter?

0

witam w jaki sposób moge zrobić selekta który nie będie zwracał uwagi na wielkosc liter?

0

Możesz zrobić tak
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/case-sensitivity.html
kodowanie które zawiera w nazwie CI - oznacza case insensitive. Ew. możesz całą bazę ustawić na takie kodowanie - ale wtedy wszędzie będziesz tak miał. Ja osobiście zawsze ustawiałem na CI

0
axelbest napisał(a):

Możesz zrobić tak
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/case-sensitivity.html
kodowanie które zawiera w nazwie CI - oznacza case insensitive. Ew. możesz całą bazę ustawić na takie kodowanie - ale wtedy wszędzie będziesz tak miał. Ja osobiście zawsze ustawiałem na CI

a to będzie uwzględniało polskie znaki?

0

Będzie - tylko powinieneś mieć ustawione kodowanie na coś z UTF'em np utf8_polish_ci - inne kodowania nie są już obecnie tak popularne (unikniesz też wielu problemów w przyszłości z konwersją)

0
axelbest napisał(a):

Będzie - tylko powinieneś mieć ustawione kodowanie na coś z UTF'em np utf8_polish_ci - inne kodowania nie są już obecnie tak popularne (unikniesz też wielu problemów w przyszłości z konwersją)

nie dziala, albo zle to robie albo to nie pomoe mi w tym przypadku

$szukaj = "test"

if($szukaj != $test['nazwa'] && $zm_l >= 3){

}
i tutaj jest problem taki ze w bazie jest Test ale go nie widzi tylko jezeli wezme szukaj Test wtedy zwraca wynik
jak mogę ten problem rozwiązać ?

0

Lepiej podaj jakie zapytanie SQL Ci się tworzy, bo z tego co podałeś w phpie to nic nie wynika.

0
axelbest napisał(a):

Lepiej podaj jakie zapytanie SQL Ci się tworzy, bo z tego co podałeś w phpie to nic nie wynika.

tak robie
$test= mysql_fetch_array(mysql_query("select * from baa.test where nazwa LIKE '%$szukaj%' limit 1"));

0

A czy kodowanie w bazie i tabelach ustawiłes na Ci? W linku który podałem masz tez chyba insrukcje jak ustawić collate w zapytaniach

0

Przecież kod, któy podałeś:
if($szukaj != $test['nazwa'] && $zm_l >= 3){
NIE MA NIC WSPÓLNEGO z wyszukiwaniem i porównywaniem w SQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1