niedziałający INSERT , mySQL

0

Witam, chcę wstawić w poniższym kodzie insert'a (Lub coś co zadziała tak samo), który zmieni wartość "premium" w tabeli "mls_users" na 0, niestety wszelkie próby kończą się na standardowym "NULL". Próbowałem:

query("INSERT INTO mls_users VALUES (NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL,NULL, NULL ,NULL, NULL, 1) (Kolumna premium jest na 13 pozycji)

oraz

"INSERT INTO mls_users (premium)
VALUES ('0')"

Z góry dziękuje za pomoc i jeżeli ktoś ma chwile, proszę by wpisał coś w ten kod by zadziałało :)

 if(($db->query("INSERT INTO `".MLS_PREFIX."users` SET ?u", $user_data)) && ($id = $db->insertId()) && $db->query("INSERT INTO `".MLS_PREFIX."privacy` SET `userid` = ?i", $id)) {
      $page->success = 1;
      $_SESSION['user'] = $id; // we automatically login the user
      $user = new User($db);
1

A czytałeś chociaż dokumentację jak wygląda składnia inserta?

2
lancernik napisał(a):

który zmieni wartość "premium" w tabeli "mls_users" na 0

to chyba raczej update, a nie insert...

0

Dzięki, też nie zwróciłem uwagi na update! Jesteś wielki! :)
Problem rozwiązany

0

@axelbest: A ty czytałeś dokumentację, jak wygląda składnia INSERT na MySQL? W którejś ze starych wersji (nie mogę odnaleźć) było podane, że działa z SET. W nowej dokumentacji tego nie ma, ale działa... http://sqlfiddle.com/#!9/30a0c/1 :)
EDIT: W wersji 5.7 też jest w dokumentacji (pomroczność jasną miałem jak sprawdzałem) https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/insert.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1