Wątek przeniesiony 2017-05-08 10:51 z C/C++ przez kq.

Zmniejszająca się ilość znaków

0

Witam. Muszę ułożyć w języku c++, za pomocą pętli while program, który wypisze takie coś:

*****
****
***
**
*

Chodzi tu o zmniejszającą się ilość znaków.

2

Jakie jest pytanie?

0

Jak to zrobić?

1

Czy wiesz co to jest pętla while?
Jeśli nie -> przeczytaj dowolny kurs C++.
Jeśli tak -> powinieneś umieć to zadanie zrobić, albo przynajmniej wrzucić jakąś próbę, którą inni będą mogli pomóc poprawić.

2

Użyj pętli, tak jak zadanie każe. To zadanie powinieneś być w stanie wykonać po poświęceniu kilku minut na przeczytanie początku dowolnego kursu.

0

Umiem to zadanie zrobić tylko na liczbach i pętlą for. Chodzi mi głównie o to jak zapisać te 5 gwiazdek na początku.

0

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
{
for (int a=6; a>0; a--)
{
cout<<a<<endl;
}
}
return 0;
}

Do tego doszedłem.

0

No to teraz zamiast drukować liczbę wypisz znak * tyle razy :​)

0

Gdzie mam to wpisać? Chyba nie w tym nawiasie

0

Program nie wydaję się być długi, więc mógłbym prosić o napisanie go? Słabo rozumiem te pętle. Proszę

1

Napierw napisz program/funkcję wypisującą tyle znaków *, ile sobie zażyczysz. Potem wykonaj wypisywanie kolejnych malejących liczb znaków.

Jeśli chcesz żeby ktoś napisał za Ciebie: https://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne

4
printf("**********"+10-n); // n ilość znaków do wydrukowania, nie większa niż 10.
1

Pamiętam jak wstawiałem swoje pierwsze głupie pytania tutaj, ale autorze, nawet mi byłoby wstyd pytać o coś takiego.
Rada: przeczytaj następne dwie strony tutoriala albo włącz myślenie abstrakcyjne. Bez tego nie zajedziesz daleko w programowaniu...

0

Widzę, że już rozmowa zaczęła schodzić na żarty i nieźle może Ci namieszać w głowie.
Rozpatrz sobie ten kod:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    for (int i=6; i>0; i--)
    {
        for (int j=0; j<i; j++)
        {
            cout<<'*';
        }
        cout<<'\n';
    }
}

Oczywiście poprzednie przykłady są niepoprawne :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1