Proste programy, jak zrobić i co będzie pomocne

0

Witam, potrzebuje pomocy w znalezieniu gotowych. Bądźz pomocy z napisaniem własnego programu
Na wstępie powiem, że,Nigdy nie interesowałem się programowaniem, jestem w tym zielony :)

Jak mogę napisać program który będzie mi sortowac liczby i pokazywał do której "drużyny" należą, wcześnie te liczbyj będę dodawał do bazy danych, będzie to wyglądało następująco

wybieram Drużyna1 i wpisuje 22-100 i chce aby program wtedy drużynieA przypisał liczby od 22-100, czyli 22, 23, 24, 25 itd. Później bym dodal do drużynyB liczby 100-130 i finalną czynnością chciałbym by było sortowanie, a w sumie pokazanie mi do której drużyny te liczb należą, czyli

Wpisuje w programie liczby 24, 27, 100, 102 i program mi wtedy pokazuje do których drużyn zostały wcześniej przypisane numery

Druzyna A = 24, 27, 100
Druzyna B 102

A drugi program to zwykły kalkulator na androida, ale że stałą funkcją, czy algorytmem mnożenia, łatwiej mi to opisać słowami, zielony jestem w programowaniu :)

Chciałbym aby liczby , która wpisze była automatycznie dzielona i następnie mrożone przez 0..85

Czyli wpisuje sobie w pierwszym okienku liczbę np. 100, w drugiej 100 a wynikiem, który mi pokażę będzie 100/100*0.85 w tym wypadku wynik to 0.85

Przepraszam za troszkę chaotyczny tekst :) dziękuję za pomoc!

0

Zakładam ,że robisz to bez obiektówki więc by było jak najprościej proponuje stworzenie dwóch tablic lub list jako reprezentantów Druzyna1 i Druzyna2, następnie po prostu dodanie wybranych liczb do tablicy lub listy, dodaj sortowanie choćby bąbelkowe i potem sprawdzasz czy liczba znajduje się w Druzynie1 jeśli tak to wydruk, jak już dojedziesz do końca to robisz to samo z Druzyna2 i to chyba tyle.

0

Po co ci takie coś?

Przecie to bez sensu.

0

R:

# zad1 ---------------------
f <- function(x){
  if(x %in% c(23:100))
   "druzyna A"

  if(x %in% c(101:130))
    "druzyna B"
}


# zad2 ----------------------
f2 <- function(x,y){
  x/y*0.85
}

java:

//zad1
String getTeam(int x){
    if(x >= 23 && x <= 100) return "druzyna A";
    if(x >= 101 && x <= 130) return "druzyna B";
}

//zad2
double doCalculation(double x, double y){
    return x / y * 0.85;
}
0
J0ras napisał(a):

Po co ci takie coś?

Przecie to bez sensu.

Bardzo mocno taki program by mi pomógł :) może źle coś napisałem i nie rozumiesz co ma robić ten program ?
Ma mi automatycznie pokazać do której drużyny zostały przypisane liczy, które ja wcześniej której drużynie przypisze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1