Najprostszy sposób na wprowadzanie danych do zmiennych do użycia z IF/ELSE

0

Kod wygląda tak:

#include <stdio.h>
int main (void)
{
 char* autor = "Kamilka";
 char* opel = "OPEL";
 char* insignia = "INSIGNIA";
 char* astra = "ASTRA";
 char* laguna = "LAGUNA";
 char* opla = "OPLA";
 char* insignie = "INSIGNIE";
 char* astre = "ASTRE";
 char* lagune = "LAGUNE";
 printf(" ***** ROZPOCZECIE PROGRAMU ***** \n\n\n");
 printf(" Witamy w programie: %s \n\n", autor);
 printf(" Moj obecny samochod to: %s %s \n\n", opel, insignia);
 printf(" %s mi sie znudzila i zmienilem na: %s \n" , insignia, astre);
 printf(" %s jednak nie przypadla mi \n do gustu i kupilem nowa: %s \n", astra, lagune);
 printf(" %s okazala sie jednak szrotem i ponownie kupilem %s \n\n", laguna, opla);
 printf(" ***** TERAZ ZMIANA NAZW ZMIENNYCH ***** \n\n\n");
 char* corsa = "CORSA";
 printf(" Obecnie moj samochod to %s %s \n", opel, corsa);
 corsa = "corsunia";
 printf(" Tak bardzo lubie swojego %s ze nazwalem go %s \n", opla, corsa);
char* corsidlo = "CORSIDLO";
 printf(" ale nazwa %s okazala sie lipna i nazwalem ja %s \n", corsa, corsidlo);
 printf(" \n\n\n");

    return 0;
}

Chciał bym w naj naj prostszy sposób zrobić z tego programik który przyjmował by dane od użytkownika.
Dalsza część tego programu ma zawierać opcje:

pkt.1. Program zadaje proste zapytanie - odpowiedź klawiszami T / N

    CHCESZ KUPIĆ NOWE AUTO - TAK/NIE?
jeśli NIE to:   printf"("NIE, ON NIE CHCE KUPIĆ NOWEGO AUTA");
jeśli TAK to PKT2

pkt.2.
Program pyta o markę:

Jakie auto chcesz kupić?  AUDI, BMW, FORDA  - wpisz słownie dużymi literami

i tu bym chciał by program oczekiwał wpisu podanych wyrazów: audi, bmw, ford
i po otrzymaniu danych wyświetlił:

printf(" Uzytkownik chce kupić AUDI");
printf(" Uzytkownik chce kupić FORD");
printf(" Uzytkownik chce kupić BMW");

Kolejna sprawa to IF/ELSE
Muszę zbudować sobie jakiś przykład by to opanować w kodzie. Chodzi mi o wyświetlanie różnych (IF) komunikatów w przypadku
konkretnego wyboru użytkownika. Jeśli wybrano AUDI (IF) to wyświetl (ELSE) AUDI itp. itd.
Bardzo proszę forumowiczów o pomoc. Wystarczy tylko i wyłącznie kod bez zbędnego objaśniania. Resztę sam rozkminię.

2

A może po prostu otworzysz dowolny kurs programowania w C? Serio, takie rzeczy można tam będzie wyczytać.

0

pkt1. Napisz sobie funkcję która realizować będzie wszystko co jest związane z procedurą wyboru zakupu auta.
pkt2. JW+zastanów się czy zamiast zmuszać użytkownika do wpisywania nazwy marki nie wyświetlić listy i pozwolić mu na wybór poprzez wpisanie numeru.
IF/ELSE Tu chyba lepiej będzie wykorzystać switch.
Kodu ci nie napiszę bo jestem przeciwnikiem gotowców :D

5

o_O

Wiem że można ale w fazie początkowej nauki jest ciężko wygrzebać coś z książki i zadziałać z tym tak by to działało.

Bzdury, albo gówniana ksiażka.

Uznałem że łatwiej będzie uczyć się od budowy własnego programu.

Jak sie juz opanuje podstawy składni i języka to jasne, ale nie wcześniej. To trochę tak jakbyś postanowil że naukę pisania zaczniesz od napisania opowiadania, ale póki co nie umiesz nawet całego alfabetu. Tak sie zwyczajnie nie da zrobić. Poświęć przynajmniej kilka dni na opanowanie podstaw -> warunki, petle, zmienne, funkcje.

Dostanę od kogoś gotowca to wtedy mam szansę na rozkimnkę typu: a co to? a po co? a czemu tu a nie tam? i tak dalej, dalej... Naprawdę jest łatwiej

Jasne że jest "łatwiej", tylko guzik się z tego nauczysz. Wracajac do mojej powyższej analogii, teraz chcesz sobie wziąć kilka stron z jakiejś ksiażki i robić rozkminy "ooo ciekawe co to za literka, ooo ciekawe czemu tutaj jest taki śmieszny znaczek, ciekawe co sie stanie jak zamienie tą literkę na inną...".

0

Najgorsze, że wszyscy na tym cierpimy, bo przychodzi taki delikwent jeden z drugim co to uczył się na gotowcach i pyta na forum: "Czym różni się CHAR od char?" Zamiast zajrzeć do książki i nauczyć się podstaw.

@gavallon jak tak dalej będziesz robił to programista rzeczywiście będzie z Ciebie "potężny".

0

Grzesiek, ja siedzę w C od tygodnia z hakiem więc dlaczego dziwisz się takim pytaniom?
Sorry, ale innego sposobu nauki w żywocie swym niestety nie opanowałem.
Silniki nauczysz się naprawiać gdy zaczniesz je rozbierać.

No dobra, dzięki za pomoc.

0
gavallon napisał(a):

Grzesiek, ja siedzę w C od tygodnia z hakiem więc dlaczego dziwisz się takim pytaniom?

Dziwię się, ponieważ gdybyś choć raz zajrzał do książki czy kursu to wiedziałbyś, że.... a zresztą.

0

Grzesiek, a czytałeś choć by raz chaos pt. "Rusz głową - CPP" ??
No sorry, ale ... wydaje mi się że to wszystko jednak nie jest dla kompletnie początkujących.
Weź do ręki Bieleckiego "Wprowadzenie do języka C" i sam zobacz czy na pierwszych 50 stronach znajdę to o co pytam.

Strona 23 - Deklarowanie agregatów zmiennych
przykład:

int vec [3]
int arr [3] [2];
koniec przykładu!

Zadeklarowano tablicę - resztę rozkmiń sam. Dobre... Naprawdę dobre.
A wiesz czemu dobre?
Bo na pierwszych 22 stronach zero słowa o tablicach a następne dwie to określanie klas! Szok!
Muszę zmienić książki...

PS. Dla kogo jest dział NEWBIE??

1

Książka może być kiepska, no ale do rozwiązania twoich problemów potrzebujesz podstawowych elementów.

Takich jak:

  • operatory logiczne (Potrzebne do posługiwania się if/else, bo tak nie zrozumiesz o co tam chodzi)
  • pointery, czyli wskaźniki (Na tym działa cała pamięć i w C to podstawa, tablica to jeden wielki blok pamięci)

Tu masz fajnie wytłumaczone podstawy programowania: http://cpp0x.pl/kursy/
A Pointery dobrze tłumaczy Gynvael Coldwind w Swoich video artach
Na 4programmers, fasadin tworzył kurs do C++.

Najpierw zapoznaj się z darmowymi kursami.

To są Aksjomaty programowania, na logice to możesz sam cały procesor zbudować.
A pamięć to cały binarny świat.

Do analogowego, matematyki podstawy wystarczą.

1

@gavallon dział Newbie, jak każy inny, jest generalnie do dyskusji na temat prostych problemów. Ale za problem trudno uznać jestem zbyt leniwy zeby przeczytać kurs/ksiażkę/dokumentację. Problem jest kiedy nie wiesz jak koncepcyjnie coś zrobić, albo napisałeś jakiś kod a on nie działa tak jak powinien i nie do końca wiadomo czemu.

0

Dziś już nie dam rady ale jutro odwiedzę księgarnię i zaopatrzę się w jakieś nowości. Może mi na plus to wyjdzie.

0

Tobie nie potrzeba nowości bo C jest starym, dobrym i prostym językiem. Polecam elementarz dla każdego co chce pisać w C, napisany przez jego twórców http://helion.pl/ksiazki/jezyk-ansi-c-programowanie-wydanie-ii-brian-w-kernighan-dennis-m-ritchie,jansic.htm Tak jest wszystko ładnie wytłumaczone. Masz też zadanka i jest osobna książka gotowcami - rozwiązanymi zadaniami jak koniecznie chcesz. Wybacz, ale opanowanie instrukcji sterujących czy struktury danych jak tablice jest minimum minimorum. Fakt, do nauki naprawy silników musisz je rozbierać, ale musisz jeszcze umieć posługiwać się kluczem czy młotkiem - instrukcje sterujące i tablice to takie klucze i młotki, więc sorry, ale jak tego nie pojmujesz to poczytaj dobrą książkę i zrozum ideę tych bytów.

0

No właśnie, dobrą!
Czyli jaką??

0

Fraza dla googla na dziś: c książka site:4programmers.net -c++

0

Przejrzałem raz jeszcze książkę którą posiadam (ANSI C). Jakim cudem nie widziałem tego co tam jest wcześniej - nie odpowiem - nie pytajcie.
Milknę bo aż wstyd - ale tak to jest jak się bierze za 20 książek jednocześnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1