Stworzenie pierwszego projektu Spring MVC

0

Przerabiam sobie kurs w Spring Boot i wszystko było OK dopóki chciałem stworzyć podobny projekt, ale w zwykłym Spring. Jak wiadomo Spring Boot automatycznie ściąga sobie potrzebne zależności i automatyzuje część pracy. Postanowiłem, że przerobię to na zwykłego Spring i tu zaczął się problem. Chciałbym zmapować sobie prostą metodę, ale nie potrafię.

Dodałem podstawowe zależności


    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-context', version: '4.3.7.RELEASE'
    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-web', version: '4.3.7.RELEASE'
    compile group: 'org.springframework', name: 'spring-webmvc', version: '4.3.7.RELEASE'
    compile group: 'org.apache.tomcat.embed', name: 'tomcat-embed-core', version: '9.0.0.M18'
    compile group: 'org.json', name: 'json', version: '20160810'

Chcę wyświetlić tak jak autor filmu listę w jsonie, ale nie jest to takie łatwe. Może ktoś nakierować mnie, co brakuje mi do uruchomienia takiej aplikacji w zwykłem Spring? W jaki sposób uruchomić w ogóle działanie @RestController. Mam np. metodę zmapowaną "company" i gdy wpisuję w przeglądarce za adresem "/company" to wywala błąd 404 = 'The origin server did not find a current representation for the target resource or is not willing to disclose that one exists'.

0

Ale zdeployowales wara np. na Tomcata... ? I po co Ci zwykly Spring?

Zamiast jakis dziwnych filmikow, lepsze to https://spring.io/guides/gs/spring-boot/

0

Używam IntelliJ i edytowałem konfigurację na uruchamianie na Tomcat 8.5.12. Chcę tylko wiedzieć jak uruchomić taki program bez Spring Boot.

0

@czarny Mleczarz
Zwykłego Springa się już nie używa tylko zamiast niego Spring Boota? W firmach jak i na własnych projektach? Pytam bo sam jestem na etapie nauki.

0
Matumbe napisał(a):

@czarny Mleczarz
Zwykłego Springa się już nie używa tylko zamiast niego Spring Boota? W firmach jak i na własnych projektach? Pytam bo sam jestem na etapie nauki.

Uzywa sie. W starszych zwyklego, w nowych czesto Boota. Mozna tez ze spring boot stworzyc. War i wrzucic do tomcataczy innegoAle kontenera. pytam bo nie znam motywacji.

Poczytaj cos o deployu np. Na tomcat
http://stackoverflow.com/questions/41263245/how-to-deploy-apps-in-tomcat-server

Generalnie:

  1. Budujesz war najlepiej maven czy gradle
  2. Wrzucasz war do katalogu webapps na wlaczonym tomcacie
  3. Appka bedzie dostepna w domyslnym konfigu na localhost: 8080/nazwa-wara
  4. Nie dziala to sprawdzasz logi

Mozna tez z IDE sobie robic deploy
Wtedy trzeba ustawic budowanie i deploy w configu
http://stackoverflow.com/questions/25979738/running-tomcat-server-with-an-artifact-created-by-maven-into-intellij-13

Linki pierwsze z brzegu wiec nie beda krok po kroku.

0

@Jonki1997 ale ty rozumiesz że projekt bez boota jest dużo bardziej złożony, tak? Że wymaga deskryptora servletów, że wymaga odpowiedniej struktury katalogów? Dodanie kilku zależności to jest najmniejszy problem.
Popatrz np. https://github.com/Pharisaeus/SpringScaffoldApplication co prawda jest tam kontekst tworzony przez xmla a nie w javie, ale poza tym jest to mniej wiecej mininalna konfiguracja której potrzebujesz. Jest tam też minimalna konfiguracja żeby móc "odpalać" jara za pomocą embedded kontenera, podobnie jak robi to boot.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1