Chciałem nauczyc sie programowania, ale codeblocks nie pozwala zaczac

0

Ponad rok temu, w kwietniu chcialem sie czegos nauczyc, ale szybko zrezygnowalem. Teraz gdy tworze nowy projekt tworzy mi sie od razu w nim plik main.c z data modyfikacji wlasnie z kwietnia tamtego roku. Gdy tworze kolejny plik, skopiuje sobie jakas lekcje z neta, nazywam to lekcja1, klikam f9, a program otwiera mi tamten plik main.c w drugiej zakladce

||=== Build: Debug in projekt1 (compiler: GNU GCC Compiler) ===|
obj\Debug\main.o||In function `main':|
D:\projektycodeblocks\projekt1\main.c|5|multiple definition of `main'|
obj\Debug\lekcja1.o:D:\projektycodeblocks\projekt1\lekcja1.c|3|first defined here|
||error: ld returned 1 exit status|
||=== Build failed: 3 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|

Co robić?

1

Jedna funkcja main = jeden projekt.

0
Hesss napisał(a):

Ponad rok temu, w kwietniu chcialem sie czegos nauczyc, ale szybko zrezygnowalem. Teraz gdy tworze nowy projekt tworzy mi sie od razu w nim plik main.c z data modyfikacji wlasnie z kwietnia tamtego roku. Gdy tworze kolejny plik, skopiuje sobie jakas lekcje z neta, nazywam to lekcja1, klikam f9, a program otwiera mi tamten plik main.c w drugiej zakladce

||=== Build: Debug in projekt1 (compiler: GNU GCC Compiler) ===|
obj\Debug\main.o||In function `main':|
D:\projektycodeblocks\projekt1\main.c|5|multiple definition of `main'|
obj\Debug\lekcja1.o:D:\projektycodeblocks\projekt1\lekcja1.c|3|first defined here|
||error: ld returned 1 exit status|
||=== Build failed: 3 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|

Co robić?

moze warto zaczac od nauki struktury projektu?

0

ok 1 main na projekt, zapamietam

ale czemu po zrobieniu nowego projektu mam tam od razu plik main z przed roku?

0

Jaki plik sprzed roku?
Hello world jest chyba wrzucone na stałe jako szablon nowego projektu, stąd to.

0

ok czyli usune szablon i wracam do nauki, dziex

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1