Wykonanie danego kawałka kodu po 15 sekundach

0

witam, w jaki sposób mogę w php uzyć wait(15)
zeby dany kawalek kodu zaczał działać po 15sekundach?

0

ok, a jeżeli użyje echo "sleep(15);" to będzie mi odliczało od 15 do zera?

0

@axelbest taka ze chce też to wyświetlić zeby runda trwała 15 sekund i odliczało do kolejnej rundy kolejne 15sekund

0

No ale to nie jest tak że ta funkcja coś odlicza, ona zatrzymuje wykonanie kodu na jakiś czas. A Tobie najwyraźniej chodzi o jakiś licznik. Korzystasz z bazy danych? Możesz używać JS'a?

0
axelbest napisał(a):

No ale to nie jest tak że ta funkcja coś odlicza, ona zatrzymuje wykonanie kodu na jakiś czas. A Tobie najwyraźniej chodzi o jakiś licznik. Korzystasz z bazy danych? Możesz używać JS'a?

tak

0
  1. W bazie przechowujesz timestamp ostatniej akcji danego usera.
  2. Po stronie php'a przed każdą akcją sprawdzasz czy ostatni timestamp dla tego usera jest większy równy 15 sekund.
  3. Sugerowałbym zrobić zwrotki w formacie json - co byś miał łatwiej po stronie js'a to obrobić.
  4. Po stronie js'a odpalasz timer (google->js time countdown... albo cos w tym stylu), który w momencie startu (kliknięcia w przycisk) blokuje przycisk na 15 sekund, odpala wizualny timer dla użytkownika i wysyła żądanie do skryptu php (ajax + obsługa zwrotki php'powej).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1