Modyfikator dostępu w main

0

witam w javie jak się nie mylę defaultowo zmienne są public jak chcę w klasie main ustawić zmienną private to wywala błąd a w innej klasie działa bez problemu. Dlaczego tak się dzieje ?

0

Chyba pomyliłeś pojęcia klasa i metoda.

0

Mam tak clasę w której mam metodę main i tworzę zmienną w klasie i jak dam private to jest dobrze ale jak już chcę jej użyć w main to wywala błąd że musi być bez modyfikatora

Class glowna{
private int a=10;//tu wywala błąd źe ma być int a=10
public static void main(String []agrs){
System.out.println(a);
}
} 
0

Przyda Ci się znajomość angielskiego, używasz zmiennej a w metodzie main, która jest static. Zatem zmienna a też musi być static, kompilator domaga się modyfikatora static.

private static int a = 10;

Masz ten inny błąd w kodzie, zamień Class na class.

0

Class z dużej mi się napisało bo na tel pisałem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1