JAVA FX - kilka pytań

0

Zainteresowała mnie JavaFX (następca Swinga). Efekty, szczególnie 3D robią (czasami) wrażenie.
Jave FX prezentowano kiedyś jako GUI do wszystkiego i do uruchamiania na niemal wszystkich urządzeniach. Z tego co widzę to już historia.
( http://stackoverflow.com/questions/19102000/javafx-can-it-really-be-deployed-in-a-browser )

Widziałem działanie FX-a na Desktopie, na komputerkach Raspberry (strasznie wolne) i na Androidzie (nie wiem jak to się ma do standardowego Android SDK ? ).

Pytanie główne: czy warto się jeszcze uczyć Javy FX ? (liczyłem szczególnie na web)

Znalazłem coś takiego (http://www.jpro.io ), ale to płatne rozwiązanie, a poza tym dość wolne (działa po stronie serwera i zamienia w locie FX w JS).

Czy w przypadku appek dla Androida często się wykorzystuje Jave FX?

Czy w Java FX jest jakiś komponent na który można wrzucić zdjęcia i przesuwać je na tym komponencie suwakiem (kto używał Adobe Lightroom będzie wiedział o co chodzi) ?

0

Jeszcze znalazłem GLUON / Java FX Ports czyli appki mobilne w FX - http://gluonhq.com/products/mobile/buy/ (ale to co najmniej 500$ na rok ).

0

Jeśli web to raczej nie szedł bym w tę stronę. Nie korzysta się z FX, bardziej jakiś Spring, JS, HTML, CSS i Bootstrap na REST (ale tu się nie wypowiadam bo nie wiem)

0

Trochę szkoda, bo Java FX ma sporo ciekawych widgetów (np wykresy z rozbudowaną liczbą ustawień), które dość trudno samemu oprogramować w krótkim czasie.

0

Na Swinga też nie marnować czasu ? Jadę z moją książką rozdział po rozdziale i widzę, że zaraz mnie czeka JavaFX(no to już wiem żeby pominąć) i Swing - tym się zająć ? Czy od razu przejść do Springa/Hibernate ?

0

@slayer9 zależy co chciałbyś tworzyć. Jeżeli zamierzasz brać się za web to chyba tak (ale nie powinieneś mnie słuchać bo miałem tak zrobić jakieś 1,5 miesiąca temu a ciągle siedzę w FX xD)

0
slayer9 napisał(a):

Na Swinga też nie marnować czasu ? Jadę z moją książką rozdział po rozdziale i widzę, że zaraz mnie czeka JavaFX(no to już wiem żeby pominąć) i Swing - tym się zająć ? Czy od razu przejść do Springa/Hibernate ?

Swing to już chyba historia. Nie wiem czy się z tego korzysta za często (???)

Spring tak, ale warto IMO zacząć od 4.x (na wiosnę wchodzi 5-ka).

0

Nie widziałem żadnego ogłoszenia o pracę, w której by był wymagany Swing. Wszelkie aplikacje biznesowe(pisane w JAVA), które oblecenie są tworzone mają web'owy GUI.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1