Błąd z CMD

0

Witam

Od razu dodam, że jestem na tym forum nowy i nie wiem czy ten temat jest w dobrym dziale, ale bardzo proszę o przeniesienie go, a nie usuwanie jeśli coś jest nie tak.

Jestem całkowicie, naprawdę całkowicie nowy jeżeli chodzi o Javę i programowanie, bo zacząłem robić coś w tym kierunku dopiero dzisiaj. A więc mam pewien problem już ze swoim pierwszym zadaniem ze strony javastart, a polega on na tym, że po zrobieniu w jakimkolwiek programie "Hello World", próbując odpalić to przez CMD po wpisaniu "D:" dostaję wiadomość, że "Urządzenie nie jest gotowe". Nie jestem pewien do czego służy ta komenda, ale na stronie napisane jest, że powinienem użyć właśnie jej. Jeśli chodzi tu o to na jakim dysku mam zapisany plik "Hello.java" to jest to C, ale po wpisaniu "C:", a następnie "cd java" dostaję wiadomość "System nie może odnaleźć określonej ścieżki". Niestety, ale nie mam pojęcia co mogę zrobić. Nie chcę kończyć swojej przygody z javą po pierwszej godzinie więc liczę na jakąś pomoc.

Dziękuję!

0

Pierwsze czego się musisz nauczyć to szukać odpowiedzi w internecie, czyli używać google. Komenda D: to próba wejścia do dysku D, masz taki dysk?

0

Jak już sam napisałeś posiadasz plik Hello.java na dysku C. Komeda "D:" oznacza wybranie dysku, żeby uruchomić plik Hello.java musisz podać jego dokładną lokalizację.

0

o_O
d: wchodzi na dysk d. Jeśli takiego nie masz to musisz kupić... ;]
cd java wchodzi do katalogu java znajdujacym się w aktualnej lokalizacji. Jeśli więc jesteś w c:\Users\Grażyna to spróbuje wejść do c:\Users\Grażyna\java i jeśli takiego katalogu nie ma to będzie błąd.

0

poszukaj na google podstawowych komend wiersza poleceń windows-a

 
C:
cd java
0

Musisz się dowiedzieć (może od mamy) w jakim folderze zapisałeś plik Hello.java.

0

Ale pewnie zaczynasz w innej lokalizacji niż "c:". Pewnie musisz użyć cd .. żeby wyjść w górę o kilka poziomów.

1

Możesz mi wkleić wynik polecenia cd bez żadnych argumentów? Masz pewnie otwarty katalog w którym zapisałeś plik zgadza się? Możesz kliknąć na adres skopiować i pokazać tutaj na forum?

0

A jak będziesz już na C: i wpiszesz dir, to zobaczysz jakie tam są katalogi. Bo pewno nawet nie masz C:\Java.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1