Jak napisac skrypt do zmiany nazwy 2 plików

0

ze zmianą nazwy jednego pliku nie mam problemu. Słuzy do tego jak wiadomo komeda mv startaNazwa nowaNazwa
Problem pojawia się gdy chce się wywołac 2 komendy mv pod rząd:
Mam skypt switchNames.sh a w nim:

mv plik2.txt plikTemp.txt
mv plik1.txt plik2.txt

i to już nie działa jak są 2 komendy. Oddzielałem tez średnikiem ale tez nie działa. Ktoś umiałby może napisac taki skrypt który zamienia nazwy więcej niz 1 plikowi?

0

U mnie działa.

0

Spróbuj wykonać a.sh na swojej maszynie i porównaj wyniki z moim outputem

marek2:~/workspace/files $ uname -a
Linux marek2-blank-3438749 4.2.0-c9 #1 SMP Wed Sep 30 16:14:37 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
marek2:~/workspace/files $ cat a.sh 
echo plik1 > plik1.txt
echo plik2 > plik2.txt
mv plik2.txt plikTemp.txt
echo $?
mv plik1.txt plik2.txt
echo $?
cat plikTemp.txt
cat plik2.txt

marek2:~/workspace/files $ ./a.sh 
0
0
plik2
plik1
0

@reptile333 no i jak dla mnie wszystko wygląda si.

0
greg1987_9 napisał(a):

ze zmianą nazwy jednego pliku nie mam problemu. Słuzy do tego jak wiadomo komeda mv startaNazwa nowaNazwa
Problem pojawia się gdy chce się wywołac 2 komendy mv pod rząd:
Mam skypt switchNames.sh a w nim:

mv plik2.txt plikTemp.txt
mv plik1.txt plik2.txt

i to już nie działa jak są 2 komendy. Oddzielałem tez średnikiem ale tez nie działa. Ktoś umiałby może napisac taki skrypt który zamienia nazwy więcej niz 1 plikowi?

Co nie działa? Jaki błąd? Co dokładnie się dzieje? Opisz problem, bo "nie działa" nic nie mówi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1