Działanie lokalnej bazy danych Microsoft SQL Server na wielu komputerach.

0

Mam takie prozaiczne pytanie. Proszę o niewyśmianie mnie. Łączę się z lokalną bazą danych Microsoft SQL Server na moim komputerze w mojej aplikacji w języku Visual Basic. Wszystko działa dobrze. Tylko mam pytanie. Parametry połączenia są takie:

Dim cn As New SqlConnection("Data Source=(LocalDB)\MSSQLLocalDB;AttachDbFilename=C:\Users\Adam\Documents\baza_danych_12.mdf;Integrated Security=True;Connect Timeout=30")

Czy z tymi parametrami połączenia z bazą danych moja aplikacja będzie działała dobrze na każdym komputerze, na którym ją zainstaluję? Niestety w chwili obecnej nie mam dostępu do innego komputera, żeby to sprawdzić.

Wiem, że dla doświadczonych programistów to jest banalne pytanie. Jednak ja dopiero uczę się programować. Wydaje mi się, że z takimi parametrami połączenia z lokalną bazą danych moja aplikacja będzie działać dobrze tylko na moim komputerze.

Proszę o odpowiedź.

0

mogłaby działać pod warunkiem, że:
-na innym komputerze będzie ta sama wersja sql servera (MSSQLocalDB) i oczywiście gdy będzie tam ta baza,
-zmienisz AttachDbFilename na InitialCatalog (chyba ze na drugim komputerze baza będzie w tej samej ścieżce, co jest mało prawdopodobne)

0

zajebioza, dziękuję za odpowiedź.

Postanowiłem napisać aplikację, która będzie służyła do prowadzenia statystyk piłkarskich. I w tym celu potrzebne jest użycie lokalnej bazy danych, na której będzie oparta cała moja aplikacja. Chcę, żeby działała na każdym komputerze. W związku z tym mam pytanie:

Jeśli użytkownik mojego programu nie ma zainstalowanej bazy danych(Microsoft SQL Server) na swoim komputerze wymaganej do działania mojej aplikacji, to przy instalacji mojego programu powinien wystąpić komunikat, że do działania mojej aplikacji potrzeba zainstalować również bazę danych?

Wydaje mi się logiczne, że jeśli piszę jakiś program, to powinien on działać na każdym komputerze.

0
Enczimnitez napisał(a):

Wydaje mi się logiczne, że jeśli piszę jakiś program, to powinien on działać na każdym komputerze.
Jednak jeśli używasz MSSQL to logiczne, że na danym komputerze musi być zainstalowany. Jeśli chcesz coś bez instalacji i przenośnego to polecam SQLite. To zadziała bez żadnej instalacji na dowolnym komputerze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1