Wątek przeniesiony 2015-11-16 21:52 z Java przez bogdans.

Zadania kontrolne

0

Cześć mam zadania kontrolne w szkole

adanie kontrolne nr 1 Termin realizacji 20.12.2015

Napisaæ aplikacjê konsolow¹ w³asnego pomys³u
zawieraj¹c¹ klasy zawieraj¹ce konstruktory i po³¹czone mechanizmem dziedziczenia.

Nale¿y zdefiniowaæ odpowiednie klasy zawieraj¹ce co najmniej:

  • 2 zmienne oraz,
  • 2 metody opisuj¹ce adekwatne do za³o¿eñ dzia³ania.

W metodzie main() utworzyæ obiekty tych klas oraz
wykonaæ na tych obiektach przykładowe działania.
UWAGA:
W programie nie u¿ywaæ nazw polskojêzycznych (klasy, obiekty, metody)

class Prostokat{
	
	double a;
	double b;
	
	Prostokat(double a, double b)
	{
		this.a = a;
		this.b = b;
	}
	void pole()
	{
	System.out.println("pole: "+a*b);
	}
	void obwod()
	{
		System.out.println("obwod: "+2*(a+b));
	}
}

public class klasa 
{
	
	public static void main(String[] args)
	{
		Prostokat p1 = new Prostokat(3, 7);
		p1.pole();
		p1.obwod();
	}
}

zrobiłem coś takiego jednak jestem bardzo początkujący i jeszcze się uczę więc nie jestem pewny co tam jeszcze muszę dodać. Nie oczekuje gotowego kodu tylko o porady co należy jeszcze tam dodać :)

0

W programie nie u¿ywaæ nazw polskojêzycznych

No właśnie!!!

Używaj modyfikatorów dostępu: public, private.
Gdzie jest dziedziczenie??
Pobaw się zadaniem.
W necie jest multum przykładów dziedziczenia.

1

Poza tym nazwy metod nie są adekwatne do wykonywanych przez nie działań.
Jeśli chcesz uniknąć kosza, to:

  • wstawiaj kod w znaczniki <code class="java"></code>,
  • nie wklejaj tekstu z "krzaczkami",
  • sensownie tytułuj wątki,
  • korzystaj z działu Newbie.
0
bogdans napisał(a):

Poza tym nazwy metod nie są adekwatne do wykonywanych przez nie działań.
Jeśli chcesz uniknąć kosza, to:

  • wstawiaj kod w znaczniki <code class="java"></code>,
  • nie wklejaj tekstu z "krzaczkami",
  • sensownie tytułuj wątki,
  • korzystaj z działu Newbie.

Przepraszam, na przyszłość będę wiedział

@2x UP dziękuje za pomysł, myślę, że zadanie, które przygotowałem będzie dobre :)

0

myślę, że zadanie, które przygotowałem będzie dobre

tzn. przygotowałeś coś nowego z dziedziczeniem?

0

Jeśli chodzi o program, to sądzę, że można by jeszcze - zgodnie z treścią zadania - zmienić nazwy polskie na angielskie. Chyba, że chodzi tylko o polskie znaki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1