prosty chat udp

0

Chce zrobić prosty chat udp w oparciu o jave i GUI. W sumie napisałem cały kod, nie ma żadnego błędu, lecz nie ma tez połączenia pomiędzy klientem a serwerem. Nie mam pojecia co jest nie tak. Prosił bym o wskazanie jakiekolwiek mojej pomyłki.

Dla łatwiejszego oglądania kodu dałem kod na wklejkę:
SERWER:
http://wklejto.pl/239290
KLIENT:
http://www.wklejto.pl/239292

0

Pousuwałeś sobie wypisanie rzuconych wyjątków i nie wiesz co się dzieje. Problem jest w linii:

DatagramPacket datapack = new DatagramPacket(clientbffr, clientbffr.length);

clientbffr jest nullem - dopisz

clientbffr = new byte[1024];

tak samo z

serverbffr

Poza tym, jeśli zrobisz tak jak teraz:

serwer sUDP = new serwer();
sUDP.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
sUDP.setVisible(true);

To okno nigdy się nie wyświetli bo serwer zatrzyma się w nieskończonej pętli do odbierania. Przenieś te metody do konstruktora przed pętlę while - tyczy się zarówno klienta jak i serwera. Jak to poprawisz będzie działać.

0

Zastosowałem się do twoich wskazówek, lecz dalej nie ma zadnego polaczenia miedzy serwer klient. Moze cos namieszalem w innym miejscu?

KLIENT
http://www.wklejto.pl/239429
SERWER
http://www.wklejto.pl/239431

1

Nie zastosowałeś się do wskazówek. Co to jest?

catch(Exception e){}

Program nie działa, musisz zatem wyświetlić sobie błędy. Absolutne minimum, to

catch(Exception e)
{
    System.out.println(e);
}
//lepiej
catch(Exception e)
{
    e.printStackTrace();
} 
0

no to jest obsługa catcha(wyjatku), wprowadzenei twojej poprawki nic nie wnosi
program pomimo wyjatku z okna serwera do okna klienta nie przekazuje zadnego tekstu z textboxa o naze tWiadomsoc a pownien

0

Moja poprawka nie uleczy Twojego programu, ale komunikat na konsoli poinformuje Cię co poszło źle. Może łaskawie podasz nam ten komunikat.
Edit U mnie programy działają.

0

sęk w tym, że błędu nie ma i połączenia też nie
u ciebie dzialaj eh.. magia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1