Prosty Chat - Wysyłanie kilku wiadomości po sobie

0

Witam serdecznie.

Znalazłem w internecie kod autorespondera na swoją stronę. Trochę go przerobiłem i wygląda on teraz tak:
Po wejściu na stronę, autoresponder ustala awatar [z puli] i wysyła wiadomość [z puli] na czacie.
Użytkownik odpowiada, a autoresponder zmienia awatar [random z puli] i wybiera wiadomość również z puli.

Czyli samo założenie autorespondera działa.
Teraz chciałbym go przerobić tak, aby na początku wysyłał do klienta trzy wiadomości z różnych awatarów, a nie tylko z jednego.

Kod który posiadam to między innymi:

$(window).load(function() {
  $messages.mCustomScrollbar();
  setTimeout(function() { 
    fakeMessage();// Wysyła wiadomość na czacie 'Dzień dobry!'
  }, 100);
});
function fakeMessage() {
  if ($('.message-input').val() != '') {
    return false;
  }
     l = Math.floor(Math.random()*awatar.length);
  $('<div class="message loading new"><figure class="avatar"><img src='+awatar[l]+' /></figure><span></span></div>').appendTo($('.mCSB_container'));
  updateScrollbar();
 
  setTimeout(function() {
    $('.message.loading').remove();
      i = Math.floor(Math.random()*wiad.length);
    $('<div class="message new"><figure class="avatar"><img src='+awatar[l]+' /></figure>' + wiad[i] + '</div>').appendTo($('.mCSB_container')).addClass('new');
    setDate();
    updateScrollbar();
 
  }, 1000 + (Math.random() * 20) * 100);
 
}

I teraz chciałbym ten kod przerobić tak aby na dzień dobry autoresponder wysyłał trzy wiadomości pod sobą z różnych awatarów.

Próbowałem na samym początku dać 3x Fakemessage i o ile sama treść pojawia się randomowo z puli to w trzech wiadomościach awatar jest ten sam, mimo iż w trakcie ich pisania autoresponder ma trzy inne awatary:

$(window).load(function() {
  $messages.mCustomScrollbar();
  setTimeout(function() { 
    fakeMessage();
    fakeMessage();
    fakeMessage();
  }, 100);
});

Może jakaś pętla? Albo jak zrobić że piszę 1x fake message, z jednego awatara, potem odczekuje chwile, i pisze inną wiadomosć z puli z innego awatara. Nie wiem. Prosze o pomoc

Pierwotne źródło które chciałem przerobić znajduje się tutaj:
https://codepen.io/supah/pen/jqOBqp

Poproszę o pomoc.
Pozdrawiam :)

0

dodałem w settimefunction:
l = Math.floor(Math.random()*awatar.length);

I działa

Tylko teraz, jak zrobić pętle aby na początku nie wpisywać

  $messages.mCustomScrollbar();
  setTimeout(function() { 
    fakeMessage();
    fakeMessage();
    fakeMessage();
  }, 100);
});
0
Owneds napisał(a):

dodałem w settimefunction:
l = Math.floor(Math.random()*awatar.length);

I działa

Tylko teraz, jak zrobić pętle aby na początku nie wpisywać

  $messages.mCustomScrollbar();
  setTimeout(function() { 
    fakeMessage();
    fakeMessage();
    fakeMessage();
  }, 100);
});

zwykły for ??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1