Pomoc w napisaniu pętli for do Zadaniaw Javie

0

Witam mam problem z tym zadaniem Napisz program, który wykorzystując pętle utworzy trójkąt składający się z literału '*':

*
**
***
****
*****

Czy ide chociaz w dobrym kierunku ??
mój kod:

public class Zadanie10{

public static void main(String[] args){


   
   int  wrt =5;
   
   for(wrt > 0; && wrt < 6; wrt++){
	   System.out.println("*");
      }
      

   System.out.println("trójkąt");
   
}
}
1

Trudno powiedzieć czy idziesz w dobrym. Na pewno nie masz o tym pojęcia i nie umiesz używać google.
Zobacz jak powinna wyglądać pętla for. Idziesz od 1 i rysujesz tyle razy ile wynosi zmienna w pętli.

0

Uruchomiłeś to w ogóle?

0

nie, cos jest nie tak z deklaracja chyba

0

dobra działa i zrobiłem cos takiego, ale to chyba raczej zle zrobione. Pwoe mi ktoś jak zapisać to w sposób zeby po napisaniu jednego Println literał * sie zsumował ?

public class Zadanie11{
  public static void main(String[] args){
      for(int i=0; i<1; i++){
          System.out.println("*");
		  System.out.println("**");
		  System.out.println("***");
		  System.out.println("****");
		  System.out.println("*****");
      }
      System.out.println("trójkąt");
  }
}
1
for (int i = 1; i <= ilosc_rzedow_gwiazdek; ++i) {
    for (int j = 0; j < i; ++j)
        System.out.print("*");

    System.out.print("\n");
}
0

Chyba napisałem jak masz to zrobić, nie?

0

Nie wiem czemu ale po wpisaniu tego kodu wyswietla mi sie słupek z '*' zqamiast trójkata ??

public class Zadanie33{
  public static void main(String[] args){
      for (int i = 1; i <= 5; ++i) {
    for (int j = 0; j < i; ++j)
		System.out.println("*");
	
        
 
    
}
      
      System.out.println("trójkąt");
  }
}
0

wiem wiem, ale cały czas nie do końca wiem ocb po wpisaniu w ilosci wierszy z '*' co zrobic i jak to ma działać :(

0

Funkcja println wypisuje i przechodzi do nowej linii. Użyj funkcji print.

0

tak a jak moge to zrobic tak, zeby z kazda kolejna linia literały sie dodawały ?

0

powstaje cos takiego

*
*
*
*

a ja chciałbym cos takiego

*
**
***
****
*****
2

Zadanie jest chyba dość popularne, parę tygodni podałem kod z jedną pętlą:

String stars = "*";
for (int i = 1; i <= ilosc_rzedow_gwiazdek; ++i) {
    System.out.println(stars);
    stars+="*";
}
0

@pingwindyktator wszystko rozumiem, ale możesz mi tylko wytłumaczyć czemu na końcu jest: System.out.print("\n"); ?

2

Ze specjalną dedykacją dla @NoZi:

StringBuilder stars = new StringBuilder("*");
for (int i = 1; i <= ilosc_rzedow_gwiazdek; ++i) {
    System.out.println(stars);
    stars.append("*");
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1