Aplikacja da klientów - połączenie z bazą danych.

0

Witam.

Z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość, ale z programowaniem webowym nie miałem w ogóle styczności ....

Proszę o ocenę czy dobrze kombinuję i nakierowanie jak to wykonać.
Mam programik który korzysta z danych zapisanych w bazie MySQL (postawioną gdzieś tam w necie) i jeżeli dobrze zrobzumiałem to co czytałem w sieci, to program nie powinien łączyć się bezpośrednio w bazie (zresztą większość hostingów (przynajmniej tych "podstawowych") na to nie pozwala - bo jest ograniczenie co dołączenia się z bazą z zewnątrz) tylko w komunikacji program <-> baza powinna pośredniczyć usługa REST ? A jeżeli nie REST to co ?

Jeżeli tak to jakie wymagania musi spełniać serwer który będzie obsługiwał tą usługę (dobrze myślę, że taki "podstawowy" : www + php + mysql nie będzie wystarczający?) ?

Czy możecie polecić jakieś materiały odnośnie tego typu zagadnień, mile widziane PL anie ENG oczywiście też nie będą problemem (najlepiej jak by problem omawiany był w oparciu o C#)

Z góry dziękuję za pomoc.

Klient napisany jest w Windows Form w C#.

0

Jak nie REST, to masz jeszcze SOAP, WebSockety, albo po zwykłym HTML`u możesz napisać komunikację. W zależności w czym napisałeś klienta, ale php powinno mieć już jakieś frameworki do obsługi REST api, więc utworzenie jakiegoś prostego serwisu nie powinno nastręczać większych problemów.

0

W c# nie siedzę ale zobacz np. REST SHARP, albo wpisz w google REST C#. Powinieneś znaleźć jakąś bibliotekę. Poczytaj o REST, na czym polega taka usługa i napisz w php prosty serwer REST. W chromie możesz pobrać POSTmana i przetestować jego działanie. A potem dodać klienta do C#.

Oczywiście czeka cię tutaj trochę pracy z zabezpieczeniem. Jeśli wcześniej łączyłeś się z bazą danych po haśle to teraz będziesz musiał dodać jakieś zabezpieczenie po stronie usługi REST żeby tylko uprawniony użytkownik mógł działać na bazie danych.

0

Generalnie nikt z zewnątrz nie powinien sam ingerować w baze bo może rzucać niewydajne zapytania i zamulic cały system, dlatego potrzebny jest pośrednik. Pracowałem kiedyś w takim systemie i część serwerowa to było właśnie MySQL + PHP + REST API. Ja jej nie pisałem, chociaż miałem wgląd i nie był to jakiś rocket science. Pamiętaj że celem tutaj nie jest postawienie super ciężkiego i idiotoodpornego stosu tylko warstwy pośredniej która pozwoli tylko na te akcje które sam zdefiniujesz. Dlatego REST jest tutaj najlepszym wyjściem. Zabawa w SOAP jest ciężka i ma sens jeżeli wystawiasz usługi dla innej firmy i wsdl będzie dobrym opisem. Websockety mają trochę inne zastosowanie a zabawa z socketami to przerost formy nad treścią. REST jest prosty i ma masę gotowych bibliotek. Myślisz o tym co chcesz osiągnąć a nie o tym jak to osiągniesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1