Konwerter liczb dzieisętnych i binarnych - odwracanie konwersji

0

Witam, od wczoraj mam pewien problem, zapewne banalny, ale nie moge sobie poradzic. Do rzeczy:

public static void main(String[] args)
{
int x,r;
int tablica[] = new int[10];

for(x=135; x!=0 ;x=x/2)
{
    
    r=x%2;
    for(int i=0; i< tablica.length;i++){
    tablica[i] = r;
    }
    System.out.print (tablica[r]);
}


System.out.println("");
System.out.print ("TEST - powinno byc 0, a jest? " + tablica[3]);
System.out.println("");
}} 

Jak sie domyslacie, chcialem zrobic konwerter z dziesietnych na binarne i mam problem jak odwrocic liczby, chcialem wpisac do tablicy i tablice odwrocic i tu sie pojawia problem, bo nie moge wczytac poza petla tej tablicy. Zreszta mam dziwne wrazenie, ze w ogole zmienna r, nie wpisuje sie do tablicy.

Nakierujecie mnie na dobra droge? ;-)

0

Dam Ci wędkę - użyj debuggera.

1

cała tablica zostanie wypełniona samymi jedynkami bo twoja pętla zastępuje ciągle wszystkie wartości jedna wynoszącą r:

 
    for(int i=0; i< tablica.length;i++){
    tablica[i] = r;
    }

Później wyświetlasz zależnie od wartości r pierwszy lub drugi element tablicy (chociaż i tak cała tablica ma wszystkie wartości 0 lub 1), to w ogóle nie ma sensu.

Dobra droga to zacząć od nowa, albo pomyśleć nad wykonaniem prostszego programu.

0

Zastanów się co się stanie kiedy x początkowo jest na przykład 3. Później pomyśl jakie jeszcze liczby mogą spowodować takie coś. I pomyśl czy twoja liczba do nich należy

0
Tancerd napisał(a):

Dam Ci wędkę - użyj debuggera.

Niestety, zlapalem rybe na kij, do wedki nie mam jeszcze zylki.

A tak na powaznie, jesli sie kompiluje i dziala, to ok, w przeciwnym razie dalej mysle. na razie nie umiem sie obslugiwac debuggerem. :<

MoorfoxD napisał(a):

cała tablica zostanie wypełniona samymi jedynkami bo twoja pętla zastępuje ciągle wszystkie wartości jedna wynoszącą r:

 
    for(int i=0; i< tablica.length;i++){
    tablica[i] = r;
    }

Później wyświetlasz zależnie od wartości r pierwszy lub drugi element tablicy (chociaż i tak cała tablica ma wszystkie wartości 0 lub 1), to w ogóle nie ma sensu.

Dobra droga to zacząć od nowa, albo pomyśleć nad wykonaniem prostszego programu.

Wiedzialem ze cos z ta petla jest nie tak, czytalem od gory do dolu kilkadziesiat razy, az wkoncu sie skaplem o co chodzi. Najprostrze rozwiazania przychodza najwolniej.

W kazdym badz razie dziala i nawet juz zmienia kolejnosc tablicy.
Dziekuje za zainteresowanie i stawiam wam soczek ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1