Kod wykonywany po stronie klienta i dynamiczna edycja strony.

0

Dobry wieczór,

Zacząłem ostatnio programować w ASP.NET. Znam troszeczkę HTML i CSS, tyle co było na studiach podczas pierwszego semestru. Czyli wiem co to jest, jak to działa i jakieś podstawy ;)
W .NET C# programuję już z dobry rok.

Mam kilka pytań i próśb o wskazówki.

  1. Mam na stronie głównej diva w którym chciałbym wyświetlać obrazki. Póki co pliki graficzne trzymam w folderze Content na lokalnym sprzęcie a jak to wygląda na hostingu? Nie odbiegając dalej od pytania chcę te obrazki zmieniać co jakiś czas ale po stronie klienta tak by nie było potrzeby odświeżenia strony oczywiście z jakimś przejściem. Poszukałem trochę w Internecie i napotkałem się na JavaScript jQuery i AJAX. Kilka tematów było o tym, że jQuery to "lepszy" JS i żeby w nim pisać. Co wy na to? Czego się nauczyć do mojej potrzeby?
    Poza zdjęciami chcę też losowo wyświetlać z bazy danych wiersze pewnej tabeli, głównie tekst.

  2. Póki co tekst na stronie wrzucam statycznie z poziomu IDE i nie można tego zmienić poza nim. Chciałbym zrobić coś takiego
    a) Prosty edytor tekstu tak jak ten w którym piszę post. Czy są do tego kontrolki czy spiąć dupę w kroki napisać?

b) Na stronie mam kilka list

  • a w nich sporo
  • jednak te od czasu do czasu będą musiały się zmienić. Oczywiście nie ma mowy by za każdym razem wgrywać zmienioną stronę na nowo. Więc jak się zabrać za hmm, dynamiczne generowanie treści? Tak by z poziomu strony(administrator) mógł dodawać nowe, usuwać, edytować. Tak samo inne teksty. Poza przyciskami menu itd.. Jedynie o czym pomyślałem, żeby sprawdziło się to trzymanie na stronie kod strony i edytować go w edytorze z punktu a) i podmieniać już z poziomu strony ;) Ale chyba nie o to chodzi!</p>

    c) Z poziomu strony zmieniać zdjęcia wyświetlane na stronie, np. logo, stópka.

0
  1. Wydaje mi się, czy można zrobić to po prostu to zrobić w jQuery komendą innerHTML?
    jQuery to biblioteka js'a, wiele rzeczy jest uproszczonych i obudowanych, tak aby było łatwo, szybko i przyjemnie. Jak najbardziej polecam.

a) Poszukaj edytora WYSWIG
b) Ja osobiście, chociaż robiłem to sam i nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie, po prostu generowałem kod HTML do bazy danych i z niej czytałem za każdym razem. Drugą opcją byłoby manipulowanie HTMLem i CSSem z poziomu js, poszukaj informacji o HTML DOM.

Mam nadzieję, że zbyt wielkich herezji tu nie napisałem, jeśli się jednak zdarzyło, to przepraszam. ;)

0

polecam zapoznać się z Bootstrapem

  1. http://getbootstrap.com/javascript/#carousel-examples tylko dodajesz biblioteki. W projekcie pod Visual Studio za pomocą NuGet możesz to szybko zrobić.
  2. zapoznaj się z jakimś darmowym CMS, więcej tutaj

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1