Aktualizacja Rekordu w tabeli ktos wie jak?

0

Witam, mam problem z aktualizacja rekordu a mianowicie nie dodaje mi rekordu do bazy danych jeżeli wpisze "UPDATE" a jeżeli zmienię na "INSERT INTO" to mi dodaje następną linijkę a chciał bym żeby mi aktualizowało istniejący już rekord i nie dodawalo nastepnej lini, co w tym kodzie jest nie tak?

$sql = " UPDATE `wyswietlanieind` (shouttabel1) VALUES ('$value')";
$sql = mysql_query($sql);

a i jeszcze zapomnialem dodac ze zadne poradniki w google tu nie pomagaja ;/

dodanie znacznika <code class="php"> - @furious programming

2
$sql = " UPDATE `wyswietlanieind` set shouttabel1 = '$value';";

jesli wszystkie rekordy, jesli konkretny, to

$sql = " UPDATE `wyswietlanieind` set shouttabel1 = '$value' where warunek identyfikujący rekord;";
0

dziekuję ci bardzo mi pomogleś bo bawiłem się z tym przez 3 godz i nie moglem sobie poradzić, pomogłeś mi bardzo :D

a jeżeli bym chciał żeby mi skrypt sprawdzał czy istnieje już taka wartość w tej tabeli i dodawał inna wartość do drugiej tabeli to jak to zrobić?

0

Zależy od SQL-a - ogólnie to wg schematu:

IF EXISTS (SELECT * FROM Table1 WHERE Column1='SomeValue')
    UPDATE Table1 SET (...) WHERE Column1='SomeValue'
ELSE
    INSERT INTO Table1 VALUES (...)

Ale różne sql-e maja swoje rozszeżenia - np INSERT OR REPLACE

dodanie znacznika <code class="sql"> - @furious programming

0

a co mam wpisac w te nawiasy "(...)? i czy some value to jest wartosc ktora ma zostac czy mam zmienic na swoja nawe kolumy?

0

albo może napisze to tak, chodzi mi głównie o to żeby dodawało do kolumny shouttabel1 nick, później sprawdzało czy istnieje w kolumnie shouttabel1 taki nick jeżeli istnieje to żeby dodawało inny niż istniejący w kolumnie do kolumny o nazwie shouttabel2

`zamiana znaczników na ``` - @furious programming

0

wyswietla mi taki błąd:

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting '(' in C:\WebServ\httpd\indeks.php on line 143 

z tej oto lini

kaczus napisał(a):
IF EXISTS (SELECT * FROM Table1 WHERE Column1='SomeValue')

dodanie znaczników <code class="none"> i <code class="sql"> - @furious programming

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1