PHP Aktualizacja rekordu w bazie danych

0

Witam, dopiero zaczynam zabawę z php, czytam vademecum php i mysql przerabiam przykład księgarni jest tam moduł wstawienia nowej książki, oraz wyszukiwania książek, zrobiłem wszystko to działa, dodatkowo zrobiłem usuwanie i również działa, problem pojawia się przy aktualizacji danych, tak myślę żeby zaktualizować dany rekord należy pierw go podać i później podać nową wartość (chyba ?) właśnie nie wiem jak tego dokonać np. w usuwaniu zrobiłem zwykłe zapytanie dotyczące usunięcia podaję jedną wartość jeżeli jest to usuwa, w aktualizacji mam ten problem, że muszę chyba podać pierw wartość zmienianą i później nową wartość do aktualizacji nie wiem jak to zrobić. Może mógłby ktoś zerknąć w ten przykładowy kod z książki i powiedzieć jak to zrobić ?

 <html>
<head>
 <title>"KSIAZKORAMA" = Aktualizowanie Zmian</title>
</head>
<body>
<?php
//utworzenie krotkich nazw zmiennych
$isbn=$_POST['isbn'];
 
if (!$isbn)
{
  echo 'Nie podano wszystkich potrzebnych danych. <br />'
       ,'Wroc do poprzedniej strony i sprobuj ponownie.';
  exit;
}
 
if (!get_magic_quotes_gpc())
{
        $isbn = addslashes($isbn);
}
 
@ $db = new mysqli('localhost','','','xxx');
  if (mysqli_connect_errno())
  {        
        echo 'Blad: Polaczenie z baza danych nie powiodlo sie. Spróbuj jeszcze raz pózniej.';
        exit;
  }
 
$zapytanie = ("update ksiazki set isbn='001' where isbn=999");        
 
$wynik = $db->query($zapytanie);
if ($wynik)
        echo $db->affected_rows.' ksiazka zaktualizowana.';        
 
?>
</body>
</html>
 
 

Ten kod aktualizuje np. numer isbn 999 ( jest ustawiony na sztywno) i zmienia go na 001 i to działa ale ja chciałbym podawać swoją wartość do zmiany.

0
$zapytanie = ("update ksiazki set isbn='$isbn' where isbn=999");

Gdzie $isbn to zmienna (masz ją ustawioną wcześniej). Da się tak zrobić, bo używasz cudzysłowów, w których można od razu wpisywać nazwy zmiennych i zostaną zastąpione ich wartościami.

0
Ktos napisał(a):
$zapytanie = ("update ksiazki set isbn='$isbn' where isbn=999");

Gdzie $isbn to zmienna (masz ją ustawioną wcześniej). Da się tak zrobić, bo używasz cudzysłowów, w których można od razu wpisywać nazwy zmiennych i zostaną zastąpione ich wartościami.

A po co ten nawias?

0

no ok ale wówczas zmienie tylko numer 999 a ja chcę zmieniać ten numer który podam.

0

To na przykład:

$zapytanie = "update ksiazki set isbn='001' where isbn='$isbn'";

@vpiotr: bo kopiowałem z kodu autora ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1