Dołącznie plikow obrazu do projektu.

0

Mam w aplikacji kilka JButton z ikonami np:

 
przyciskPowrotStronaGlowna2.setIcon(new ImageIcon(GlownaRamka.class.getResource("jpg/powrot.png")));
PrzyciskStworzUzytkownika.setIcon(new ImageIcon(GlownaRamka.class.getResource("jpg/nowy.png")));

Utworzyłem folder jpg w folderze bin z klasami i tam wrzuciłem wszystkie obrazki. Wszystko jest ok poza tym, że w momencie kiedy importuje projekt na inny komputer folder jpg znika i musze raz jescze wklejac go do folderu bin. Jaki jest poprawny sposób dołączania takich plików do projektu ?

1

Tworzysz katalog z obrazkami w src i w programie wywołujesz je tak:

final public ImageIcon obrazek = 
    new ImageIcon(getClass().getResource("/images/obrazek.png"));

Przy budowaniu do jara, ten karalog będzie w nim zawarty :)

0

Jezeli umiescze w src wyrzuca mi NPEX, działa jezeli obrazki będą w folderze bin razem z plikami klas. Mam jeszcze jedno pytanie jpg typu logo w jaki sposób najlepiej wyswietlic ? w komponencie panel czy jest jakis lepszy sposób ?

1
davyd napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie jpg typu logo w jaki sposób najlepiej wyswietlic? W komponencie panel, czy jest jakis lepszy sposób?

Dla Swinga może być JLabel, a dla Javy FX może być Label. Możliwości jest więcej. Spróbuj jednak od tych.

0

Dzisiaj znowu to samo. Importowałem projekt i nagle przy uruchomieniu NPex. Sprawdzam folder - przy imporcie usunęło mi folder z moimi ikonami.

\Desktop\ProgramTrening\bin\program\jpg ---- tutaj były ikony wczoraj.

Dzisiaj po importowaniu do eclipse projektu folder zniknął.

o co tu chodzi :) ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1