Wątek przeniesiony 2015-03-03 18:58 z C/C++ przez ŁF.

Poruszanie się po tablicy

0

Mam takie zadanie
"Zaprojektuj algorytm i napisz program, w którym, zadeklaruj tablicę 7x5 (wierszy m=7 (0..6), kolumn n=5 (0..4)). Tablica inicjalizowana jest wartością 0. Użytkownik podaje współrzędne komórki i wartość „z”, którą chce do wybranej komórki wpisać. Poruszanie się po tablicy jest możliwe przy użyciu tab[i*n+j]. Wyświetl tablicę z wartościami początkowymi – wartości 0 - w postaci tablicy dwuwymiarowej. Użytkownik podaje indeksy komórki tablicy „i” (0..m-1) i „j” (0..n-1) oraz wartość „z” jaką chce do niej wpisać. Wyświetl tablicę z wartościami po powyższym wpisie - w postaci tablicy dwuwymiarowej."

To napisałem i nie wiem jak mam sie poruszac po tablicy za pomocą tab[i*n+j]

 for(i=0; i<7; i++, n++){
        for(j=0; j<5; j++){
            tab[i*n+j]=0;
                printf("%d", tab[i][j]);
        }
        printf("\n");
    }

    return 0;
} 
0

Modyfikuj wartości n oraz j.
To co masz zrobić to symulacja tablicy dwuwymiarowej za pomocą jednowymiarowej i okropnie nazwanych zmiennych

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1