Jak usunąć wiersz z ListView z pominięciem pierwszej kolumny?

0

Witam.
Czy jest jakiś sposób aby usunąć dany wiersz w ListView z pominięciem pierwszej kolumny (czyli usunięcie ostatniej pozycji dla tej kolumny).
Potrzebuje tego bo w pierwszej kolumnie trzymam numer wiersza i po każdorazowym usunięciu muszę ustawiać na nowo wszystkie wartości dla pierwszej kolumny od miejsca usunięcia.
Tak więc zastanawiam się czy istnieje prostsza metoda.
jakieś sugestie??

Bez tytułu.jpg

0

Ten komponent jest celowo tak zbudowany, aby usunięcie wiersza powodowało usunięcie wszystkich jego komórek, z wszystkich kolumn; Obstawiam, że nie istnieje lepsze rozwiązanie od przepisywania dalszych wierszy w dół (indeksowo), dlatego że komponent nie jest do tego przystosowany.

0

Hej!

Tak, jak napisał furious programming - tak jest LV zrobiony, aby usuwał cały wiersz.
A nie możesz po prostu po usunięciu na nowo ponumerować kolumnę #?
Przecież to zwykłe LP., a nie jakieś unikalne ID wiersza.

Przykład z Delphi:

var
 i : integer;
begin
 LV.Items.BeginUpdate;
 try
   for i := 0 to LV.Items.Count-1 do
     LV.Items.Item[i].Caption:=IntToStr(i+1);
 finally
  LV.Items.EndUpdate;
 end;
end; 
0

Właśnie chodzi o to, że obecnie stosuje taką metodę. Po prostu mam bzika na punkcie optymalizacji kodu i byłem ciekaw czy jest jakieś inne rozwiązanie podobne do tego z excela.

0

@smarq - zwróć uwagę na to, że aplikacje typu Excel nie używają ListView, tylko ~StringGrid; Może z tym komponentem popróbuj coś? Przynajmniej będziesz miał z głowy pierwszą kolumnę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1