Wątek przeniesiony 2015-02-17 13:32 z C# i .NET przez ŁF.

Using, namespace i interfejsy - kilka pytań

0

plik Class1.cs <- projek typu Libray

using System;

namespace pierwszySpejs
{
    public interface iNowyInterfejs
    {
        int nowaFunkcja();
    }
}

plik class2.cs <- projekt typu Libray, Dodano referencje do Class1

using System;
using pierwszySpejs;

namespace drugiSpejs
{
    public class nowaKlasaDrugiSpejs : iNowyInterfejs
    {
        int nowaFunkcja(){return 1;}
    }
}

plik Class3.cs <- też Libray, dodano referencje do Class1

using System;
using pierwszySpejs;

namespace trzeciSpejs
{
    public class nowaKlasaTrzeciSpejs
    {
        private iNowyInterfejs wow;
        void nowaKlasaTrzeciSpejs(iNowyInterfejs iNIf){wow = iNIf;)
        int getNumber(){return wow.nowaFunkcja();}
    }
}

i w końcu class4.cs <- dodano Class2 i Class3 jako referencje

using System;
using drugiSpejs;

namespace ostatniSpejs
{
    public class nowaKlasa
    {
        void Main(void)
        {   
            nowaKlasaDrugiSpejs nKDS = new nowaKlasaDrugiSpejs();
            trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs tsnkts = new trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs(nKDS);
            Console.Wirte(tsnkts.getNumber().toString());
        }
    }
}

Pytania:
(1) Czy dobrze posługuję się namespace i using?
(2) Czy dobrze stworzyłem interfejs, dobrze "rzutowałem" go w class2 i w końcu użyłem w class4?
(3) Czy składnia "trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs tsnkts = new trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs(nKDS);" jest poprawna- chodzi mi o odwołanie się do namespace "trzeciSpejs".

coś podobnego próbowałem zrobić w domu ( w bardziej rozbudowanych klasach) i po pierwszy wyskakiwał mi dziwny błąd przy referencjach do class1 (w class4).. coś na temat zgodności frameworka... ), ponadto w class2 podkreślało mi "public class nowaKlasaDrugiSpejs : iNowyInterfejs" - z komunikatem, że nie mam praw dostępu dla iNowyInterfejs.. czy coś w tym klimacie... Niestety teraz nie mam dostępu do tych błędów. w Domu mogę przepisać je.

Kod ten pisałem "z palca" bez kompilatora, więc gdzieś jakieś średniki mogły uciec. Ale chyba nie średniki stanowią o meritum problemu :)

Będę wdzięczny za wszelkie formy pomocy.

Pozdrawiam
Piotrek

1

Po pierwsze to nie wiadomo, dlaczego dzielisz ten kod. Wiec trudno odpowiedziec, czy to dobra, czy nieodpowiednia struktura. Namespaces jak sama nazwa wskazuje dziela twoj kod na obszary, pomagaja zachowac logiczne struktury. Zapobiegaja kolizji nazw. Jesli chcesz mozesz nawet w swoim projekcie zorganizowac katalogi tak zeby wspolgraly z twoimi namespaces. (Nie musisz naturalnie).
W zasadzie to wez poczatek tytulu swojego posta, dorzuc "how to use .." i zapytaj uncle googla ;)
Ciekawsze moga byc te bledy o ktorych wspominasz, tylko musialbyc je konkretnie wklepac;)

Pozdro

2

Fakt, średniki nie stanowią tutaj merutim problemu - nazewnistwo za to tak. Ten kod czyta sie tak tragicznie, że ciezko sie połapać co jest czym :)

Ale wracając do "kodu"...

trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs tsnkts = new trzeciSpejs.nowaKlasaTrzeciSpejs(nKDS); <- trzeciSpejs mozna wyciagnac do usinga, po to jest (chociaz skaldania jest poprawna, skoro sie kompiluje;p)

Nie widze zadnej klasy class2, a juz tym bardziej rzutowania ;)

0

ok, napiszę jeszcze raz:

using System;

namespace InOutSerwis
{
    public interface iPobierzLinie
    {
        string Pobierz();
    }
}

plik InOutSerwisKonsola.cs <- projekt typu Libray, Dodano referencje do InOutSerwis

using System;
using InOutSerwis;

namespace InOutSerwisKonsola
{
    public class IOKonsola: iPobierzLinie
    {
        string GetLine(){return Console.Read();}
    }
}

plik tablice.cs <- też Libray, dodano referencje do InOutSerwis

using System;
using pierwszySpejs;

namespace tablice
{
    public class Tablice
    {
        private InOutSerwis IOSerw;
        void Tablice(InOutSerwis IOS){IOSerw= IOS;)
        void run(){string s = IOSerw.GetLine();}
    }
}

i w końcu main.cs <- dodano Class2 i Class3 jako referencje

using System;
using InOutSerwis;
using tablice;
using InOutSerwisKonsola;

namespace Program
{
    public class mainClass
    {
        void Main(void)
        {   
            iPobierzLinie iPL= new IOKonsola();
            Tablice LocalTabl= new Tablice(iPL);
            LocalTabl.run();
        }
    }
}

jest to próba "zmałpowania" tego:

:)

Idea:
mam aktualnie ileś(dziesiąt) tablic w klasach. Każda klasa ma nazwy typu eta, lambda itd... dalej, poprzez referencje dodałem te klasy do klasy "tablice". Klasa tablice ma za zadanie kontrolować dane wejściowe (czy mieszczą się w zakresach tablic), zbierać tablice w jeden łatwy w obsłudze sposób. Chciałbym, żeby klasa tablice była samodzielna. Po wskazaniu poprzez InOutSerwis będzie mogła wyświetlać komunikaty i pobierać tekst ( czy to z kontrolek z formatki, czy z konsoli czy z czego mi tam jeszcze do głowy przyjdzie). teraz klasa tablice ma być samodzielna, niedługo stanie się częścią większej aplikacji, która będzie sobie robiła na ich podstawie obliczenia.

Korzystanie z interfejsu gdzie kontroluję gdzie coś jest wyświetlone albo skąd pobrane uzyskuje bardzo sympatyczne cosik, dlatego "chce to mieć" :) Z przytoczonego kursu prawdopodobnie czegoś nie zrozumiałem, stąd też moje problemy.

znowu, powyższy kod jest pisany z palca, nie kompilowałem go. Chodzi o zachowanie ideii.. Bo albo nie wiem jak to zrobić, albo gdzieś robię głupie błędy.

PS. nie jestem informatykiem, tylko zwykłym amatorem. Przepraszam za nieprecyzyjne słownictwo (patrz "rzutowanie" w pierwszym poście).

0

Nie wdrażałem sie w całośc, ale rzuciło mi sie w oczy to:

void Tablice(InOutSerwis IOS){IOSerw= IOS;)
        void run(){string s = IOSerw.GetLine();}

To sie nie skompiluje przy takich klasach/interfejsach jakie masz zdefioniowane. W pierwszej linijce masz napisane, że metoda przyjmuje jeden parametr, ktory jest typu InOutSerwis - nie masz zdefiniowanej takiej klasy/interfejsu ;) Masz co prawda zdefiniowana taka przestrzen nazw, ale jak ktos wczesniej napisal, namespace sluza tylko i wyalcznie do porzadkowania kodu, dzieki nim mozesz sobie robic klasy o takich samych nazwach (o ile sa w roznych namespacach) itd. Jesli Twoje klasy maja rozne nazwy to mozesz je wrzucic do jednego namespaca iskladniowo bedzie ok, nie ma co sobie komplikowac zycia na sile:)

0

A z jakiego powodu chcesz w ogóle umieszczać swoje klasy w różnych dllkach? Czemu nie mogą być w jednej?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0