Jak zrobić wizualnie ładną stronę

2015-01-18 14:36
0

Hej,

chciałbym swojej dziewczynie zrobić stronę- zajmuje się fotografią.
Do tej pory pisałem stronę w HTML/PHP jedynie na potrzeby obsługi bazy danych: http://piwniczne.cba.pl/ (projekt na studiach)
Nie była w trakcie jego realizacji oceniana wcale szata graficzna.

Potrafię więc postawić stronę, zrobić by działała od strony programowej tak jak chce, nie wiem jednak jak się zabrać za wygląd strony?
Co polecacie? Jakie języki ogarnąć? Pytam was, ponieważ wierzę, że polecicie mi jakiś język warty nauki na którym współcześnie warto tworzyć.

Może dobrym rozwiązaniem będzie użycie jakiegoś szablonu- jego edycja i rozbudowa na własne potrzeby?
Czy lepiej nakreślić samemu jak chce by wyglądała strona i ją tworzyć?

Jeżeli ma to znaczenie,
programuje w C++ i C

edytowany 1x, ostatnio: Piwniczne, 2015-01-18 14:37

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 14:37
1

Użyj jakiegokolwiek "frameworka CSS". Bootstrap to najpopularniejszy, wielozadaniowy gotowiec, ale są też prostsze rozwiązania.


Pozostało 580 znaków

2015-01-18 14:38
0

jak wygląda sprawa z frameworkiem CSS? W sensie to jest tak jak z PHP i HTML - piszę w HTML a tam gdzie potrzebuje wstawiam kod PHP?

jakie prostrze rozwiązania?

Chyba nie masz pojęcia jak to działa. Lepiej doczytaj trochę na temat budowania stron (dowolna książka z XXI wieku), bo takie pytania na ślepo nic Ci nie pomogą, a tylko powstanie więcej pytań. - członek zarządu 2015-01-18 14:46
Nie mam, to fakt, dlatego liczylem, że może ktoś w paru zdaniach to tutaj napisze ;) Nie mam żadnej ksiązki pod ręką. - Piwniczne 2015-01-18 14:49

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 14:45
1

Widoku strony nie da się "zaprogramować", trzeba zbudować koncepcję layoutu (układ elementów na stronie) no i zbudować go za pomocą HTML + CSS. Koncepcja (szkic na kartce lub w programie do robienia mocków widoków, np. balsamiq) to 80-90% pracy nad widokiem. Zakodzić to może później średnio ogarnięta małpa (w większości przypadków). Dochodzi jeszcze zbudowanie stylu/tematu graficznego (theming jednym słowem). To jest coś co mi przychodzi z trudem ;)

Moja rada jest taka, abyś pooglądał sobie gotowe templaty (darmowe i płatne), np. na themeforest.net i ew. poprzerabiał coś gotowego, bo zakopiesz się z pracą nad grafiką zamiast nad sednem czyli funkcjonalnością strony.

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 15:00
0

Hm mam już wybraną wstępną koncepcję jak chciałbym aby strona wyglądała.
http://aleksandragfoto.wix.com/olafoto

w zasadzie ten kreator stron jest spoko gdyby nie na górze ta opcja do tworzenia nowej strony dla gości na stronie :)
Szkoda, ze nie udostępnia kodu na jakim stoi strona a jedynie jakiś program, dzięki któremu manipulujemy elementami na stronie.

Cóż, biorę się za css.

edytowany 1x, ostatnio: Piwniczne, 2015-01-18 15:09

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 22:22
danie-os
0

Za wygląd odpowiada HTML/CSS. Dynamiczne obiekty typu galeria, wysuwane obrazki zazwyczaj JavaScript/jQuery.
Nie wiem czy wiesz, ale klikając prawym przyciskiem myszki na stronę (lub Crtl + U - na FireFox/Chrome) i wybierając "Źródło strony" , jesteś w stanie podejrzeć jak wygląda dany kod, który odpowiada za jej wygląd.
PS. Warto dodać, że z CSS'em jest taki problem, że niekiedy strony fajnie wygląda na FireFox a np na Internet Explorer potrafi się totalnie rozjechać. :)

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 23:18
0
danie-os napisał(a):

... i wybierając "Źródło strony" , jesteś w stanie podejrzeć jak wygląda dany kod, który odpowiada za jej wygląd...

lepiej uzywac do tego inspect element, gdyz tam masz aktualny DOM, czyli jak jakis javascript zmienia ci wyglad tego obrazka, czy ustawia style i animacje to w narzedziach developerskich widzisz to an biezaco, wiec lepiej F12.

danie-os napisał(a):

PS. Warto dodać, że z CSS'em jest taki problem, że niekiedy strony fajnie wygląda na FireFox a np na Internet Explorer potrafi się totalnie rozjechać. :)

to nie problem z CSS, tylko z przegladarkami, ktore implementuja swoje wlasne standardy i albo dochodza do porozumienia, albo pozostaja zaszlosci z przegladarek typu IE 8 i wczesniejszych gdzie Microsoft kladl lage na wszytskich i robil co chcial i stad czasami trzeba pamietac jakies haki, by cos egoztycznego dzialalo. ale od tego sa strony typu http://caniuse.com/ ktore pomoga przy sporawdzaniu wsparcia.

Są jeszcze bugi po prostu ;) Np. implementacja Flex w KAŻDEJ przeglądarce ma jakiegoś buga. Ja nawet znalazłem jeden w Firefoxie, który jeszcze nie jest przez nikogo opisany (póki co nie chce mi się usuwać zbędnego kodu, celem przedstawienia demka z bugiem i zgłaszać tego - ale będę musiał to zrobić, bo moja aplikacja na tym polega i w FF też musi działać normalnie). W O12 też znalazłem, ale to wiadomo, porzucona. Poza flexem jest masa innych rzeczy, które można zepsuć ;) Niemniej agresywny ton @danie-os brzmi jakby ten człowiek zatrzymał się na IE6 :P Poważne wpadki w IE - dzek69 2015-01-19 08:23
to już rzadkość na szczęście - dzek69 2015-01-19 08:23

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0