Losowe obrazki z bazy danych

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-31 22:04
RAn
0

Witajcie, mam problem. Na mojej stronie wyswietlane sa obrazki a na niej pewien tekst <tytul> pobrany z bazy danych. Do tej pory pod kazdym tytul byl ten sam obrazek, teraz chce, aby pobierał z bazy losowa grafike. Jak wyglada skrypt w tym miejscu:

// Poczatek petli 
while($row=$sql2->fetch_array(MYSQLI_ASSOC))
{
   echo "<div>";
 
    echo "<div id='pozycja_title_najnowszych'>";
 
      echo "<a href=\"".$row['title_url']."\"style=\"text-decoration:none; color: rgba(89, 201, 47, 0.9); a:color:black; padding:0px; font-style:italic;\" title='Przejdź do definicji '>" ; echo "<h1>"; echo   $firstname = $row['title']; echo "</h1>";  echo "</a>"; 
    echo "</div>";
 
      echo "<a href=\"".$row['title_url']."\"style=\"text-decoration:none; \">"; echo '<img src="'.$row['obrazek_url'] .'"  height="244" width="312" style="border:4px solid black; padding:1px; border-radius:12px;" title="Przejdź do definicji">';  echo "</a>";      
 
echo "</br>";
echo "</br>";
echo "</br>";
 
    echo "</div>";    
 
} // zakonczenie petli
 

w miejscu <img src=... > jest obrazek_url, chcialbym aby ten obrazek byl wybierany losowo.

Za kazda odp. wielkie dzieki :)

`dodanie znacznika ``` - @furious programming

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2014-12-31 22:19
0

Dodaj do zapytania: order by rand() - po czym doczytaj się że jest to zło i czym to można zastąpić.


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.

Pozostało 580 znaków

2014-12-31 22:20
RAn
0

nie zadziala tak łatwo
<jest to w paginacji >

$limit = 'LIMIT ' .($pn - 1) * $itemsPerPage .',' .$itemsPerPage;
$sql2 = $mysqli -> query("SELECT * FROM definicje ORDER BY id DESC $limit  ");
edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2014-12-31 22:38
adruab
0

Wylosuj sobie n liczb z zakresu zawierającego się w ilości rekordów w twojej bazie, a następnie pobierz rekordy, których id wylosowałeś

SELECT * FROM tabela WHERE id IN (3,7,4,2,6)

Pozostało 580 znaków

2015-01-01 10:58
RAn
0

wszystko juz gra, rozwiazane na wlasna reke. Wesolego Nowego Roku :)

Nie bądź sknera i pokaż rozwiązanie :) - furious programming 2015-01-01 18:38

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0