Eksport danych z bazy danych

0

Cześć wszystkim. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy jest możliwość eksportu bazy danych SQL server do pliku SQL?
Chciałbym przenieść bazę z SQL servera do mysq ale kompletnie nie wiem jak to zrobić, Proszę o pomoc

0
Tomek Pycia napisał(a):

Spróbuj tym https://dzone.com/articles/generate-database-scripts-with-data-in-sql-server

Nie działa. Zrobiłem według instrukcji z filmiku i nic
Teraz jestem ciekaw jak ten plik SQL który wygenerowałem znowu wgrać do SQL server ?

0

Chodzi o to, że mam bazę strony na zewnętrznym serwerze SQL server i chciałbym zrobić przeniesienie tej bazy do phpmyadmin jednak jak wygenerował się plik sql i chce go przenieść do phpmyadmin to wyskakuje błąd "#2006 - MySQL server has gone away"
Jak to się nie udało to chciałem chociaż mieć kopie tej bazy u siebie lokalnie na komputerze w tym SQL serwerze i chciałbym jakoś wgrać ten plik SQLa który został wygenerowany, ale nie wiem jak
Dodam że gdy chce zrobić backup bazy w Management Studio przez Tasks -> Back Up to wyświetla się komunikat

TITLE: Microsoft SQL Server Management Studio


Cannot show requested dialog.


ADDITIONAL INFORMATION:

Cannot show requested dialog. (SqlMgmt)


An exception occurred while executing a Transact-SQL statement or batch. (Microsoft.SqlServer.ConnectionInfo)


VIEW SERVER STATE permission was denied on object 'server', database 'master'. (Microsoft SQL Server, Error: 300)

For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink?ProdName=Microsoft%20SQL%20Server&ProdVer=14.00.2027&EvtSrc=MSSQLServer&EvtID=300&LinkId=20476


BUTTONS:

OK

Nie wiem o co chodzi. Czy Możesz mi pomóc ?

2

Po pierwsze phpmyadmin to nie jest system bazy danych tylko klient, który pozwala na łączenie się z bazą. To, co dostałeś w komunikacie świadczy o tym, że serwer MySQL, do którego próbujesz się połączyć albo nie istnieje, albo nie działa, albo nie pozwala na połączenie (np nie pozwala na połączenie po sieci). To jest jeden problem.
Co do backupu to wygląda na to, że nie możesz zrobić backapu bazy - twój użytkownik nie ma uprawnień do tego. Nie wiem, gdzie masz tę bazę postawianą, ale trzeba sprawdzić w umowie / regulaminie usługi gdzie i jak możesz dostać ten backup albo zapytać o to na serwisie dostarczyciela hostingu.
Opcja Generate scrip** z SSMS pozwala na wygenerowanie skryptu sql - jak wybierzesz odpowiednią opcję, to ci wygeneruje schemat bazy wraz z danymi. Taki skrypt może wymagać pewnych zmian żeby zadziałał na My SQL ze względu na różnice w SQL na obydwu bazach danych - głownie w części dotyczącej schematu.
A co chcesz osiągnąć migracją z SQL servera do My sql?

0
Tomek Pycia napisał(a):

Po pierwsze phpmyadmin to nie jest system bazy danych tylko klient, który pozwala na łączenie się z bazą. To, co dostałeś w komunikacie świadczy o tym, że serwer MySQL, do którego próbujesz się połączyć albo nie istnieje, albo nie działa, albo nie pozwala na połączenie (np nie pozwala na połączenie po sieci). To jest jeden problem.
Co do backupu to wygląda na to, że nie możesz zrobić backapu bazy - twój użytkownik nie ma uprawnień do tego. Nie wiem, gdzie masz tę bazę postawianą, ale trzeba sprawdzić w umowie / regulaminie usługi gdzie i jak możesz dostać ten backup albo zapytać o to na serwisie dostarczyciela hostingu.
Opcja Generate scrip** z SSMS pozwala na wygenerowanie skryptu sql - jak wybierzesz odpowiednią opcję, to ci wygeneruje schemat bazy wraz z danymi. Taki skrypt może wymagać pewnych zmian żeby zadziałał na My SQL ze względu na różnice w SQL na obydwu bazach danych - głownie w części dotyczącej schematu.
A co chcesz osiągnąć migracją z SQL servera do My sql?

Dziękuje za pomoc. Już problem rozwiązałem. Okazało się że baza była wykonana w sql server 2019 i nie można było jej otworzyć dlatego w starszej wersji

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1