Wątek przeniesiony 2014-08-30 00:03 z Delphi i Pascal przez olesio.

Nazwa pliku exe z niedozwolonym znakiem.

0

Witam,
Można ustawić nazwę pliku z znakiem niedozwolonym?
Zależy mi na ,,-'' w nazwie pliku exe.
Gdy chcę ustawić w projekcie wywala mi błąd:

is not a valid identifier.

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

1

Minus nie jest niedozwolonym znakiem w nazwie pliku.
Spróbuj dać nazwę w cudzysłowie.

0

U mnie wyskakuje błąd gdy chcę zmienić, tak samo dla +,/,=, może coś muszę w ustawieniach zmienić jeśli Tobie działa.

1

Jak ja uwielbiam, kiedy ludzie tutaj robią sobie problemy tam gdzie ich nie ma :/ Pod Delphi nie możesz kompilować z taką nazwą. Już to Tobie poprzednik napisał. Ale co za problem zrobić sobie buildującego batcha. Na przykład taki build.bat jak poniżej pokazałem był mi potrzebny podczas tworzenia pluginu dla XMPlayera, który właśnie do działania wtyczki wymaga by jej nazwa zaczynała się od xmp-.

Ludziki, w dzisiejszych czasach macie przecież czy Total Commandera, czy to darmowego FAR'a, świetnie działającego na pełnym ekranie z darmowym ConEmu. Korzystajcie z nich więc, aby sobie ułatwiać. Ja sobie sprawnej pracy programisy czy nawet ogólnie pojętego informatyka nie wyobrażam bez posiłkowania się jakimś dobrze skonfigurowanym managerem plików, jeżeli chce zrobić coś sprawnie, a nie żeby mu palce odpadły od klikania na około.

@echo off
set project_filename=xmp_mmkeys

del xmp-mmkeys.dll
del %project_filename%
dcc32 %project_filename%.dpr
if not %errorlevel% == 0 goto show_error
del *.dcu
upx --best %project_filename%.dll
if not %errorlevel% == 0 goto show_error

ren %project_filename%.dll xmp-mmkeys.dll
copy xmp-mmkeys.dll "C:\PROGRAM FILES\XMPLAY"
start "" "C:\PROGRAM FILES\XMPLAY\xmplay.exe"
goto the_end

:show_error
echo Error(s) - press any key
pause > nul

:the_end

Wątek przenoszę do Newbie. Gdyż dotyczy on banałów.

dodanie znacznika <code class="winbatch"> - furious programming

1
lukasz_p92 napisał(a)

Gdy chcę ustawić w projekcie wywala mi błąd:

is not a valid identifier.

Zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

Plik wykonywalny zawsze automatycznie będzie miał taką samą nazwę, jaką ma główny plik projektu (.dpr); Podczas zapisu nowego projektu nie możesz nadać głównemu plikowi (i innym też) nazwy niezgodnej z konwencją tworzenia identyfikatorów; Dlatego też nazywaj pliki projektu sensownie, a nazwę pliku wykonywalnego zmień dopiero wtedy, kiedy Ci to faktycznie będzie potrzebne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1