Jak zadeklarować tablicę typu String^

0

Witam,
Kilka dni temu przerzuciłem się z Borland C++ Buildera na VC++ 2008 Express i już krew mnie zalewa. Wszystkie dotychczasowe przyzwyczajenia szlag trafił i czuję się jakbym od początku uczył się języka.

Problem polega na tym, że w BCB w większości komponentów używane były standardowe std::string. A w VC++ używane są obce dla mnie String^. Próbuję stworzyć tablicę stringów, która będzie współgrała z komponentami, ale konwertowanie String^</code> na string i odwrotnie jest kłopotliwe, dlatego postanowiłem stworzyć tablicę <code>String^'ów, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Możecie mi pomóc?

0
danijjel napisał(a):

... w BCB w większości komponentach używane były standardowe std::string ...
Chrzani waść.
W BCB we wszystkich komponentach używany jest co najmniej AnsiString i nigdy std::string

http://www.codeproject.com/Articles/7704/Arrays-in-C-CLI

0
_13th_Dragon napisał(a):

Chrzani waść.
W BCB we wszystkich komponentach używany jest co najmniej AnsiString i nigdy std::string

fakt, dzięki za poprawienie. Jak wskazuje umiejscowienie tematu jestem newbie :) . Po prostu w BCB wydawało mi się to o wiele prostsze. Dzięki za link.

A czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy AnsiString a ten String^ to jest to samo z inną nazwą? Czy jakiś inny wymysł?

0

dlatego postanowiłem stworzyć tablicę String^'ów, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.

array<String^> ^tab = gcnew array<string^>(10);

można też:

array<String^> ^tab = {"ala","ma","kota"};

jest to klasa cli::array. nie mylić z std::array.

EDIT: wyrzucony wariant który się nie kompilował.

0

String^ to typ z .net`u piszesz nie w c++ tylko w c++/cli dlatego czujesz, że wszystko jest inne.

2

A czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy AnsiString a ten String^ to jest to samo z inną nazwą? Czy jakiś inny wymysł?

Nie, to nie jest to samo, zresztą istnieje od cholery różnych stringów: biblioteka Boost ma kilka, Qt ma swojego stringa (QString), microsoftowy MFC ma swojego (CString)...
i każdy myśli że odkrył Amerykę na nowo ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1