Da się zadeklarować nieograniczoną tablicę???

0

jak w temacie. Chodzi mi o to, żeby nie było z góry ustalone, że dana tablica ma np. 100 elementów lecz nieustaloną ilość

0

jak w temacie. Chodzi mi o to, żeby nie było z góry ustalone, że dana tablica ma np. 100 elementów lecz nieustaloną ilość

Tworzysz tablicę bez elementów.

Elementy : array of string;

Później musisz ustalic liczbe elementów.

SetLength(Elementy,rozmiar);

0

jeżeli tablica nie jest zmienną lokalną, przed zakończeniem programu wypadałoby ją wyczyścić: elementy:=nil;

0

Temat mi wyglądał na głupi, a okazał się całkiem sensowny. jest tylko jeden szkopuł: Tablica zawsze będzie czymś ograniczona, np MaxInt lub rozmiarem pamięci...

0

ale dynamiczna tablica może mieć max 255 pozycji!

0

ja swoja deklarowalem na 1024 :)

0

Tak trudno sprawdzić?

var
    tab : array of string;
    i : integer;
begin
    for i := 0 to 1000000 do begin
        SetLength(tab, Length(tab) + 1);
        Label1.Caption := IntToStr(Length(tab));
        Application.ProcessMessages;
    end;
end;

Prawdę mówiąc nie chciało mi się czekać, aż się program wyłoży czy coś...Ale było dużo. Chyba tu jednak chodzi o rozmiar pamięci, a nie o jakieś wewnętrzne ograniczenia Delphi.
//DOPISANE
Czarownik, w poście poniżej trafiłeś w sedno :) [hurra]

0

zalezy od wolnej pamieci...

0

A ja niby co napisałem? właśnie że tablica może byc ograniczona m.in rozmiarem pamięci, ale to już się powtarza tutaj 3 razy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1