Wątek przeniesiony 2014-04-16 06:31 z Java przez bogdans.

Uruchomienie programu

0

Witam! Próbuję uruchomić taki "program":

public class Main {
public static void main(String args[]) {
System.out.println("ciasto");
}
}

Kod normalnie się kompiluje, ale po wpisaniu komendy "java Main" lub "java -cp . Main" wyskakuje "Error: Could not find or load main class".
Javę mam zapisaną w "c:\Program Files\Java\jdk1.8.0\bin", a plik .class w "c:\JavaOnline". Do kompilacji użyłem "path=%path%;c:\Program Files\Java\jdk1.8.0\bin" i "javac c:\JavaOnline\Main.java" Dodam jeszcze, że jestem zupełnym początkującym w programowaniu(jakby nie było widać po problemie i kodzie źródłowym xd), więc proszę o proste instrukcje. Z góry dzięki.

0

żal.ru

javac Main.java
java Main

Oba wykonanie z katalogu gdzie masz plik źródłowy.

0

Nie rozumiem, zarówno plik .java jak i .class są w c:\JavaOnline. Jakoś tak krok po kroku da się to wytłumaczyć?

0

No to otwórz konsole. Wejdź do tego katalogu. Następnie wywołaj

javac Main.java
java Main

jeśli nie rozumiesz tego co napisałem to odpuść sobie programowanie.

0

Dzięki wielkie, już rozumiem. Temat do zamknięcia ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1