Wątek przeniesiony 2014-03-18 10:26 z C# i .NET przez somekind.

Wyciągnięcie podciągu z ciągu znaków

0

Witam serdecznie,
dopiero co zapoznaje się z C# i napotkałem pewien problem:
chodzi o wyciągnięciu z stringa określonego przeze mnie ciągu i wyświetlenie go w textBoxie.

Przykładowo:

string pom = "Ala ma kota";

chce wyciągnąć wartość "Ala", jak to uczynić? nie chce wyszukiwać po index'ie ale właśnie po ustalonym ciągu "Ala" i wyświetlić go w textBoxie.
Z góry dziękuję.

0

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chodzi o to, że mając jakiś string chcemy sprawdzić czy istnieje w drugim stringu?
Jeżeli tak, to można użyć

if(pom.Contains("Ala")){ // wyświetl w textBox string pom } ``` Czy o to Ci chodziło?
0

@visembler
Nie, chce dojsc do punktu gdzie otrzymam sobie druga zmienna pomocnicza typu string o wartosci "Ala", ktora dopiero to bede sobie wyswietlal w textBoxie...
niby podstawy a szukam i szukam...

0

wyrażenia regularne RegExp

1

Jak wyżej - można Regexem. Można też tak, znajdzie pierwsze wystąpienie, pomijając inne. Wszystko zależy od tego, co to ma robić.

            
            string test = "Ala ma kota";
            string szukany = "Ala";
            string wynik = test.Substring(test.IndexOf(szukany), szukany.Length);
2
ulong88 napisał(a):

Jak wyżej - można Regexem. Można też tak, znajdzie pierwsze wystąpienie, pomijając inne. Wszystko zależy od tego, co to ma robić.

            
            string test = "Ala ma kota";
            string szukany = "Ala";
            string wynik = test.Substring(test.IndexOf(szukany), szukany.Length);

za taki kod powinni wyrzucać z pracy w trybie natychmiastowym!

4
string wynik = "Ala";

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1