Przekazywanie parametrów do metody

0

Witam. Napisałem taką metodę:

public void make()
{
  for (int i = 0; i < tb.Length;i++)
            {
                int ii = i;
            EventHandler nowy_event = (object from, EventArgs args) =>
                    {

             WpiszInt(CRAV2_T[ii] ,tb[ii].Text);
                  
                    };
                tb[i].TextChanged+=nowy_event;

            }
}

Potrzebuję wywołać taką metodę około 40 razy tylko zmieniać nazwę textboxa (tb) na inną oraz tablicy (CRAV2_T). Jak zmienić tą metodę, żeby wywołać ja z parametrami, które zmienią potrzebne dla mnie dane. Próbowałem ze stringiem, ale nie działa.

Pozdrawiam.

0

A metoda make nie może przyjąć tych dwóch obiektów w parametrach?

0

Może, ale dopiero zaczynam z C# i jak zrobie, np make (string a, string b), to pozniej nie moge podstawić, np. a[ii].Text bo mam błąd.

1
 
public void make(TextBox[] textBoxArray, string[] array)
{
 for (int i = 0; i < textBoxArray.Length;i++)
            {
                int ii = i;
            EventHandler nowy_event = (object from, EventArgs args) =>
                    {

             WpiszInt(array[ii] ,textBoxArray[ii].Text);
                 
                    };
                textBoxArray[i].TextChanged+=nowy_event;

            }
}

Nie napisałeś jakiego typu jest tablica CRAV2_T, więc robię na stringu

0

Jest na stringu. Dzięki wielkie! Działa wyśmienicie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego. Mam drugą metodę, w której w pętli mam coś takiego:

this.tableLayoutPanel1.Controls.Add(crav2_d[i])

Chciałbym za tableLayoutPanel1, dać także zmienny parametr podawany w metodzie, żeby można było także tą metodę dać w pętlę. Mam 20 takich paneli, żebym nie musiał 20 osobnych metod.

dodanie znacznika <code class="csharp"> - fp

0

Dlaczego jako parametr metody nie dasz TableLayoutPanel i później nie odwołasz się do niego w metodzie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1