if (tekst) + 'nieznany tekst' then

0
if 'tekst' + nieznany tekst then

jak napisać coś takiego , ze jesli kompilator napotka nieznany ciąg znaków.... po 'tekst' tekst to ma robic.....dalsze instrukcje

0

eee, co?

0

O ile dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić to można funkcją Pos sprawdzić czy słowo tekst jest w danej zmiennej typu string na pierwszej pozycji i dodatkowo sprawdzić czy ta sprawdzana zmienna jest dłuższa od długości słowq tekst. Chociaż Tobie pewnie chodzi o coś innego, ale tak napisałeś, że ciężko mi to zrozumieć.

0

Gdzie napotka i co to jest ten nieznany ciąg znów? Czy to ma być całkiem dowolny ciąg byle zaczynał się przykładowo od "tekst"?

0

dokladniej to chodzi o adres url...

If "http://mojastronka.pl/topicid=?" +nieznane_numerki_i_inne_znaczki Then.....

0

Albo usuwasz, kopiujesz od tych cyfr lub funkcją Pos albo PosEx sprawdzasz pozostała część adresu. Ewentualnie wyrażeniami regularnymi z użyciem modułu z komponentem TRegExpr, który znajdziesz wraz z dokumentacją i przykładami w Google.

0

Oblukaj jak szybko możesz uzyskać listę parametrów i wartości:

const
  PAGE_URL = 'http://mojastronka.pl/?'; //interesuje cie tylko adresy zaczynajace sie od tego
var
  url: string;
  sl: TStringList;
  i: Integer;
  ParamName, ParamValue: string;
begin
  url:= 'http://mojastronka.pl/?topicid=11111&postid=34566&sid=as45wdfty45r'; //przykladowy adres
  if (Pos(PAGE_URL, url) = 1) then
  begin
    Delete(url, 1, Length(PAGE_URL));
    sl:= TStringList.Create;
    sl.Delimiter:= '&';
    sl.DelimitedText:= url;
    for i:= 0 to sl.Count - 1 do
    begin
      ParamName:= sl.Names[i];
      ParamValue:= sl.Values[ParamName];
      ShowMessage(Format('Parametr: %d Nazwa: %s Wartość: %s', [i, ParamName, ParamValue]));
    end;
    sl.Free;
  end;

Uwaga: ten przykład ma wadę takie "automatyczne" rozdzielenie przez StringList parametrów zadziała tylko gdy nazwy parametrów się nie powtarzają ale bywają przypadki gdy mamy tablice czyli np. adres w postaci:
http://mojastronka.pl/?param[]=1&param[]=2param[]=3
Wtedy to nie zadziała trzeba rozdzielić parametry od wartości "na piechotę"

0

z tym że ja chce wlasnie ustalic ten adres "url"
i ciąg znaków typu "postid=34566sid=as45wdfty45r?" nie jest mi znany... chce wlasnie ustalić ten ciąg znaków

usunięcie cytowania całego poprzedniego posta - fp

0
grom588grom napisał(a):

z tym że ja chce wlasnie ustalic ten adres "url"
i ciąg znaków typu "postid=34566sid=as45wdfty45r?" nie jest mi znany... chce wlasnie ustalić ten ciąg znaków

A teraz po polsku co znasz a czego nie znasz?
Bo ja zakładam że znasz początek adres czyli np.: http://mojastronka.pl/? a chcesz poznać parametry czyli to postid=34566sid=as45wdfty45r?
Podaj przykład co masz i co chcesz z tego uzyskać, bo na razie nie rozumiem (i chyba nie tylko ja) tego co piszesz.

0

znam strone "www.mojastrona.pl" , aplikacja losowo wchodzi na przeróżne działy/tematy itd tej strony....i potrzebuje za każdym takim losowym wejsciem .. pobrać tą końcówkę typu "postid=34566sid=as45wdfty45r?"

usuniecie cytowania całego poprzedniego posta - fp

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0