Jak podzielić projekt na mniejsze pliki?

0

Witam,
Mam prostą aplikację okienkową z jednym labelem.
Zrobiłem sobie funkcję,która ustawia text w labelu:

       public void funkcja()
        {
            label1.Text = "Napis";
        } 

Cały kod pliku form1.cs wygląda tak

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Windows.Forms;

namespace tesciki
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
        }
        public void funkcja()
        {
            label1.Text = "Napis";
        }

        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            funkcja();
        }
    }
}

 

NO i cacy wszystko działa...

Chciałbym teraz sobie przenieść tę funkcje funkcja() z pliku form1.cs do piku funkcje.cs

Tylko jak ją przeniosę to już to nie chce działać..
W jaki sposób to rozwiązać?

0

Ale po co chcesz przenosić tak prostą funkcję gdzieś indziej?

0

To jest przykład.
Mam bardziej złożony program :-)

Da się to w miarę sensownie i prosto wykonać?

0

Albo w form1.cs użyj

funkcje f = new funkcje();
f.funkcja();

albo stwórz funkcję statyczną dodając static

public static void funkcja()

EDIT: A label1 możesz przekazywać jako argument.

0

No właśnie nie chcę przekazywać label1 jako argumentu.
Mam dosyć duży program, i wszystkie funkcje mam w form1.cs

Nie chciałbym modyfikować w żaden sposób funkcji które już mam.

Nie da się po prostu wyciąć część funkcji i wkleić no innego pliku, a w form1.cs zrobić jakiegoś includa?

0

To co chcesz juz uzywasz i rownie dobrze mozesz uzyc kolejny raz: http://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/wa80x488.aspx
Jednak, jest to paskudne rozwiazanie.

0
xamrex napisał(a):

Da się to w miarę sensownie i prosto wykonać?

Tak, zastosować wzorzec Model View Presenter. Reszta to półśrodki.

1

Nie da się po prostu wyciąć część funkcji i wkleić no innego pliku, a w form1.cs zrobić jakiegoś includa?

To nie ma sensu.
Nie dzieli się pliku tylko po to, aby podzielić, ale po to, by wydzielić funkcjonalne części.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1