Wyszukiwanie ciągów znaków, które zaczynają się konkretnymi literami

0

Istnieje coś takiego jak zakres znaków w MySQL'u.

SELECT * FROM pracownik WHERE imie LIKE ‘[a-g]%’

Czyli ten skrypt wyszukuje wszystkich pracowników których imię zaczyna się na litery od a do g.
Ja natomiast szukam sposobu na to, żeby wyszukać pracowników których imię zaczyna się na powiedzmy a lub g lub z.
Jak coś takiego zrobić?

EDIT: I przy okazji: mozliwe jest także określenie czego nie może być między tymi literami? W sensie możliwe jest zawężenie tego czym jest "%" w zapytaniu SQLowym?
Potrzbuję zrobić coś takiego: wyszukaj kolumny w których wartość key zaczyna się na a, kończy na z i między nimi nie ma liter u,o,a.

0
SELECT * FROM pracownik WHERE imie LIKE "a%" OR imie LIKE "g%" OR imie LIKE "z%"
1

Powyżej inne masz pytanie, a jeszcze poniżej inne . Odp na te:

Losiu22 napisał(a):

Potrzbuję zrobić coś takiego: wyszukaj kolumny w których wartość key zaczyna się na a, kończy na z i między nimi nie ma liter u,o,a.

SELECT key FROM `nazwa_tab`  WHERE key LIKE  'a%z'  or ( key not like '%u%' and key not like '%o%'  and key not like '%a%' );
0

MySQL ma możliwość dopasowania wyrażeniem regularnym:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/pattern-matching.html

0

Po pierwsze jak Ci się udało założyć kolumnę o nazwie "key" ? Dla mnie nie jasno zdania formujesz .

AND - oznacza spełnienie wszystkich warunków
OR - oznacza spełnienie przynajmniej 1 warunku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1