Program sprawdzający czy liczby z danego przedziału są rozwiązaniami zadanej nierówności

0

mam do napisania program sprawdzający czy liczby z danego przedziału są rozwiązaniami nierówności n<sup>{3}+20n=3n</sup>{2}+370, udało mi się napisać tylko przedział z jakiego ma program wybierać liczby

include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int a,b,n;
    cout << " podaj początek przedziału;\n";
    cin >> a;
    cout << "podaj koniec przedzialu:\n";
    cin >> b;
    for(int i=a;i <=b;i++)
            {
                  cout << i << "\n";
            }
    
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

jakich instrukcji użyć?

0

Matematycznych? o_O
Wewnątrz tej swojej pętli obliczaj nierówność/równanie i wypisuj czy sie zgadza czy nie.

1

A weź oblicz sobie to rownanie na kartce i zobacz, co ciekawego wyjdzie.

0
nogiln napisał(a):
#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int a,b,n;
    cout << " podaj początek przedziału;\n";
    cin >> a;
    cout << "podaj koniec przedzialu:\n";
    cin >> b;
    for(int i=a;i <=b;i++)
            {
	          if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);
                 cout << n << "\n";
            }
    
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

jakich instrukcji użyć?

Dlaczego nie kompiluje?

0

1:

include <cstdlib>

2, 3:

if((n*n*n)+20n<3*(n*n)+370==true);
cout << n << "\n";

4: Warning:

if((n*n*n)+20n<3*(n*n)+370==true);

5:

20n
0
nogiln napisał(a):
nogiln napisał(a):
#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int a,b,n;
    cout << " podaj początek przedziału;\n";
    cin >> a;
    cout << "podaj koniec przedzialu:\n";
    cin >> b;
    for(int i=a;i <=b;i++)
            {
	          if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);
                 cout << n << "\n";
            }
    
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

jakich instrukcji użyć?

Dlaczego nie kompiluje?

0

1:

if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);

2: Warning:

if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);
0
pingwindyktator napisał(a):

1:

if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);

2: Warning:

if((n*n*n)+20*n<3*(n*n)+370);

nie wiem co jest nie tak z wyrażeniem, przecież w zależności od argumentu powinno wypisać liczby , które spełniają nierówność

0
  1. Wywal ten średnik.
  2. n nie jest zainicjowane. Są tam smieci. Zamiast tego n ma być i.
2

Moim zdaniem można by ten program znacznie uprościć, liczba wyników pozytywnych jest mocno ograniczona (o ile przy przepisywaniu wzoru "buga" nie palnąłem)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1